| | | |

СКАНДАЛ! Ромлянин поруга химна на България, появи се чалга версия на “Мила Родино”, сезират Сарафов ВИДЕО

В YouTube се появи изпълнение, наречено кавър, а преработката на “Мила Родино” е с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.

Изпълнителят се нарича Бирджан Хайрединов.

Националният химн на Република България е песента “Мила Родино“ и в Конституцията е записан като част от трите национални символа – герб, знаме и химн.

Химнът се основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написани от Цветан Радославов през 1885 г. „Мила Родино” става национален химн на Народна Република България през 1964 г.

С приемането на Конституцията на Република България от VII-то Велико Народно събрание през 1991 г. „Мила Родино“ се утвърждава като национален химн на Република България.

В изпълнението на Хайрединов се посочва, че “оригиналната музика” е на Генади Певеца – Живей си Живота, саксофон – Томас Пумата. Като автор на текста все пак е посочен Цветан Радославов.

ВМРО – Българско национално движение изпрати днес сигнал до главния прокурор Борис Сарафов по повод разпространен клип, в който лицето Бирджан Хайрединов изпълнява кавър версия на официалния химн на Република България с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.

Това е гавра с национален символ, какъвто е българският химн. Затова от ВМРО искат спешна проверка, „изпълнителят“ да бъде разкрит и персонализиран и спрямо него бъде приложен чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс:

„Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.

В сигнала, подписан от съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки, категорично се настоява за грубото поругаване на българския химн да бъде приложено най-тежкото предвидено в закона наказание.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

клип: YouTube
снимка: Кадър

Similar Posts