| | |

Мегаскандал от СБП: Георги Господинов е некадърник, блести само сред непознати чужденци

“Ако в конкурса бяха участвали 10 българи и той (Георги Господинов) бе станал пръв между тях, може би мнението ни щеше да бъде по-нюансирано. Но по различни причини, включително, че за „Букър“ рядко се чува у нас, Г. Г. се състезава само с неизвестни чуждоземци”.

Това се казва в остра позиция на никому неизвестния “Клуб 100 читатели, община Триадица”, клеймящ остро автора “Г.Г. ” и неговата награда “Букър”.

Писмото е публикувано във вестник “Словото днес”, издание на Съюза на българските писатели – наследник на “Литературен фронт”.

За съжаление не е възможно да се открие сайт или поне фейсбук страница на “клуба”.

В сайта за култура “Площад Славейков” Михаил Вешим пише днес по повода:

“Мислехме, че тия времена отдавна са отминали – но не, не са. Вестникът името си смени, но нрава – никога.

Машината на времето може да изглежда и като вестник. Отваряш „Словото днес“, издание на Съюза на българските писатели, и се връщаш поне трийсет и пет години назад – във времената на вестник „Литературен фронт“, чийто продължител е днешният „Словото“.

Тогава ЛФ, орган на същия СБП, законодателстваше в литературата – той определяше „правата“ линия и заклеймяваше всичко извън нея – книга, пиеса или филм.

В редакционни статии, често неподписани или с автори, скрити под псевдоним, идеологически цербери като Богомил Райнов и компания громяха, раздаваха оценки и присъди.

След такива статии биваха спирани книги – романа „Лице“ от Блага Димитрова, пиеси – „Човекоядката“ от Иван Радоев или филми – „Кратко слънце“ на режисьора Людмил Кирков.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts