| | | |

От кухнята: Денков тича с лист хартия и плаши с оставка Борисов и Пеевски ВИДЕО

След като стана ясно, че ГЕРБ ще внесе в парламента искане за отпадане на дерогацията за руския петрол, политици се чудят дали Николай Денков ще хвърли оставка, както бившият енергиен министър Делян Добрев вчера описа в тв ефира.

снимка: Архив

“Черната овца” на ГЕРБ описа странна картина пред зрителите:

“Щом се поиска дерогацията да отпадне, Денков тича с един лист с оставката си при Борисов и Пеевски.”, описа през смях картината бившият енергиен министър.

Той обясни, че премиерът казвал в прав текст, че ако такова нещо се случи, той се оттегля.

В същото време никой не искал да говори с Делян Добрев, защото по думите на Десислава Атанасова той бил неконтролируем.

Заради дерогацията, “Лукойл” купува евтин петрол. Бензинът и дизелът трябва да струват 2 лева, а струват 3 лева, заради Асен Василев и лобизма му за “Лукойл”. И като предложа да отпадне дерогацията, Николай Денков тича в парламента с оставката в джоба и заплашва правителството да пада”, обясни Добрев.

“Какъв е интересът на Николай Денков и на Асен Василев да бранят милиардите на “Лукойл”?”, запита Добрев.

И поясни, че решението горивото да стои на склад в България е в полза на компанията, защото тук тя има складове и това означава огромни печалби за нея.

Добрев обясни, че отново ще предложи отпадането на дерогацията.

“Всеки път, когато аз предложа да се отнеме дерогацията, всички от “Промяната”, които уж са против руските интереси, включително “Демократична България”, гласуват “против”, а самият Денков хвърчи в Народното събрание с един лист хартия и казва на Пеевски и Борисов, че си подава оставката”, посочи по-рано Добрев.

Премиерът звънял на Борисов и Пеевски, за да им каже да разговарят с Добрев и да го накарат да оттегли предложението си за премахване на дерогацията.

Имало обаждане и към шефката на ПГ на ГЕРБ Деси Атанасова с подобно искане, но тя му казала да си говори с Добрев лично, защото той бил “неконтролируем”, разказа ексминистърът.

Досега председателят на енергийната комисия три пъти предлага отпадането на дерогацията за руски петрол и петролни продукти, договорена от финансовия министър Асен Василев.

Съгласно нея България има право да преработва руски петрол до края на 2024 г.

Впоследствие ГЕРБ обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ, че брани интересите на Русия и затова през лятото, когато депутатите разглеждаха бюджета за тази година, Делян Добрев поиска отпадане на дерогацията в срок до седем дни от приемането на текстовете.

Тази идея бе отхвърлена, но депутатът от ГЕРБ опита отново – този път с проекторешение, което също не бе гласувано.

Третият му опит обаче бе успешен – този път със закон, в който се предлагаше отсрочка от месец. Във финалните текстове обаче бе решено, че България отлага прекратяването на дерогацията за “Лукойл” с една година.

Депутатът от ГЕРБ каза, че няма информация рафинерията в Бургас да се продава.

“От началото на дерогацията досега рафинерията е спечелила 3 милиарда долара.

Кой продава рафинерия, която продава 3 милиарда? Никой.

Това е, просто Асен Василев пред “Файненшъл таймс” се опита да се изкара някакъв противник на руските интереси, а истината е точно обратното – той е защитник на руските интереси”, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts