| | | |

Палестинското движение „Хамас“ с тежък ултиматум към Израел

Палестинското движение “Хамас” обяви, че няма да обсъжда съдбата на пленниците от израелската армия, докато Израел не прекрати “агресията” си срещу ивицата Газа, предаде Ройтерс.

“Нашето становище за пленниците от израелската армия е ясно: то е свързано с (евентуална) размяна на пленници и ние няма да го обсъждаме, докато Израел не сложи край на агресията си срещу Газа и палестинците”, заяви Осама Хамдан, представител на “Хамас”, говорейки от Ливан на излъчена на живо по телевизията пресконференция.

По данни на говорителя на израелската армия Даниел Хагари “Хамас” държи в Газа най-малко 210 заложници, а от 7 октомври насам са убити 307 израелски войници

Войсковите сили за отбрана на Израел са “уведомили семействата на 210 държани в ивицата Газа заложници”, каза говорителят. От 7 октомври насам “са убити 307 израелски военнослужещи”, добави Хагари.

Междувременно срещата на високо равнище в Кайро завърши без съвместно изявление за ограничаване на насилието.

Във форума за мир се включиха представители на арабски и европейски страни, но при знаковото отсъствие на Израел, Съединените щати и Иран.

Арабските лидери осъдиха израелските бомбардировки над Газа и призоваха за незабавно прекратяване на офанзивата на Израел, а западните страни обърнаха внимание на хуманитарната ситуация в палестинския анклав.

Кралят на Йордания Абдула Втори осъди цитирам “глобалното мълчание”, относно атаките на Израел и призова за справедлив подход към конфликта.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че палестинците няма да бъдат разселени или прогонени от земята си.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за съвместна работа по въпросите, касаещи хуманитарната ситуация в ивицата Газа, напалестинско-израелския мирен процес, както и избягването на регионална ескалация.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts