| | | | |

Съдът: Правителството само́ решава какъв да е статутът на МОЧА

Правителството само́ решава какъв да е статутът на Паметника на Съветската армия, известен в София и като МОЧА (монумент на окупационната червена армия). Той е държавна собственост и затова кабинетът има конституционно правомощие и задължение да я управлява.

Това е записано в решение на Върховния административен съд по една от жалбите, подадени срещу решението на правителството да обяви паметника за имот частна държавна собственост.

Очаква се промяната на статута да улесни махането му.

В конкретната хипотеза Министерският съвет е действал в рамките на предоставената му от Конституцията като централен орган на изпълнителната власт оперативна самостоятелност по стопанисването и управлението на държавното имущество

и при съобразяване с изискванията Закона за държавната собственост, като е постановил решение за преобразуване на държавната собственост от един вид в друг, се казва в решението на върховните съдии Румяна Борисова, Любомира Мотова и Светослав Славов.

То е окончателно и не може да се обжалва.

Така приключва първото от няколкото дела, с които различни граждани и организации опитват да оспорят решението на Министерския съвет от 2 август т.г., с което монументът в Княжеската градина, дотогава публична държавна собственост, беше обявен за имот частна държавна собственост.

Жалбите бяха подадени първо във Върховния административен съд, но той ги препрати на Административния съд в София за първа инстанция.

Така се е случило и с конкретното дело, заведено от Т. Тодоров от София.

Той не просто оспорваше решението на кабинета, но и настояваше съдът да спре изпълнението му, докато не се произнесе по същество.

Магистратите обаче оставят без разглеждане жалбата му и прекратяват делото, приемайки, че Тодоров няма правен интерес. След като губи делото, Тодоров дължи 100 лв. разноски на Министерския съвет.

Решението на правителството беше атакувано още от „Независимо сдружение Екогласност“,

Политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, чийто почетен председател е подсъдимият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, Николай Белалов, който се представя за председател на Дискусионен клуб за социална и местна политика, Борис Цветков, председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз.

Решението за промяна на статута на ПСА беше взето по предложение на областния управител Вяра Тодева.

Преди това Столичният общински съвет поиска премахването на монумента от територията на Княжеската градина.

С гласовете на ГЕРБ, „Демократична България“, Борис Бонев от „Спаси София“ и ВМРО съветът възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от Тодева да премести паметника извън центъра на града.

Съветниците от „Атака“ се въздържаха, а тези от БСП бяха против.

След решението за деактуването областната пусна съобщение, от което се разбра, че преместването изобщо няма да стане тази година.

Националната галерия отговорила, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи.

„Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект.

По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника – данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на „Паметника на Съветската армия“, съобщи областната управа.

Необходимите книжа обаче не са открити и ще трябва да бъдат възстановени по специална процедура.

Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година, гласеше още съобщението.

Междувременно защитниците на паметника в лицето на „Левицата“, БСП и „Възраждане“ опънаха няколко палатки в Княжеската градина, за да бранят спорния монумент.

Източник: euractiv.bg

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts