| | | |

Военнопрестъпникът Путин увери приятелчето си Орбан: Българските такси няма да попречат на доставките ни на газ за Унгария

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията ѝ за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени, въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата между него, главния изпълнителен директор на “Газпром” Алексей Милер и унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври.

Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights.

“Путин и генералният директор на „Газпром” потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България”, заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е “предпоставка” за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Припомняме, че Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО.

На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

Източник: БГНЕС

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts