| | | |

Дончев попари Кирил Петков: Премиерът не е толкова популярен и известен, за да му се радват хората. Кабинетът не е свършил достатъчно добра работа

Не искаме да падне правителството, защото ако искахме, има ясен парламентарен механизъм затова.

Toва заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред БиТиВи.

Той посочи, че България продължава да купува евтин руски петрол, но това не се отразява върху цената на горивата.

Въпросът е кой прибира цялата голяма печалба. За “Лукойл” ли трябва да мислим или за българските граждани и за цената на горивата. Цените на горивата гонят 3 лева, а България купува евтин руски петрол, коментира Дончев.

Кирил Петков не даде добра рецепта за местните избори – ако искате кмет като Денков, гласувайте за нас, коментира Дончев

За смяната на министрите в кабинета Денков-Габриел, Дончев заяви, че правителството трябва да работи добре и да върши работа.

Кабинетът обаче не е свършил достатъчно добра работа, оцени Дончев, който не поставя висока оценка на работата на правителството.

Той е на мнение, че премиерът акад. Николай Денков не е толкова популярен и известен, за да му се радват хората.

Дончев разкритикува още властта, че има министерства, които отговарят за куп сектори, в които не се случва абсолютно нищо.

Ако има министър, който не се справя, въпреки договорката трябва да го държим до края, така ли, попита реторично Дончев. Трябва сериозен разговор сектор по сектор какво се случва или по-скоро какво не се случва.

Има сектори, където не се случва нищо, ама абсолютно нищо. България изостана драстично в тези 3 години, няма инвестиции, няма нова инфраструктура и в същото време бюджетът всяка година е на дефицит, отбеляза Дончев.

Попитан дали има министър, който моментално трябва да се смени, Дончев попита на свой ред кой е секторът, където всичко се развива чудесно

„Няма такъв сектор, темпото и размахът не са достатъчни, трябва да се увеличи темпото на работа.

Темпото на правителство не е достатъчно, България изпуска възможности и трябва да се увеличи размаха на работа. Ако правителството не поддържа високо темпо, пропуска възможност, добави Томислав Дончев.

Дончев настоя още да се подпише коалиционно споразумение. Цялата конструкция на правителството е натоварена с огромно напрежение, каза още той.

Невъзпитано е към българските граждани да има коалиция, която не е скрепена с ясно подписано споразумение. Цялата конструкция натоварва с много напрежение, партия която има 1/6 от гласовете, управлява почти еднолично, това натоварва изключително много.

По отношение на Бюджет 2024 г., Дончев уточни, че се надява в проектобюджета за догодина да има 0% дефицит, а не 3%.

3% дефицит е курс към устойчиво задлъжняване, посочи Дончев и даде пример, че по време на управлението на ГЕРБ дефицитът в бюджета е бил 0%.

Как ще стане 4-та година 3% дефицит, а дългът намалява, ако говори такива неща Асен Василев, значи не може да смята. И за 2024 пак се чака да е 3%. Това значи нов дълг и в същото време дългът намалява, как става това?

Би трябвало 2024 да е 0%, ние направихме така че 3% е 0, но не е – това са 5 млрд.

Същественият въпрос е това ли е пътят на България всяка година 3% дефицит, което е курс към устойчиво задлъжняване. В повечето години по време на ГЕРБ дефицитът е бил 0, а по време на ковида 2%, обясни Дончев.

Не вярвам в крепостния вот, някой е на 3 или 4 място и да каже братя и сестри, гласувайте. Малко са местата, където няма да имаме представител на втори тур. Логично е да има подкрепа, каза Дончев.

Според Дончев, електоралната тежест на ГЕРБ на тези избори ще е значително по-висока от тази на последните парламентарни.

„Ние сме се доказали на място“, подчерта той.

Според него управленската формула към момента няма алтернатива.

„Ако има значима разлика между ПП-ДБ и ГЕРБ след местните избори, се надявам това да доведе до смиряване на некоалиционния ни партньор в некоалицията.

На въпрос склонни ли са ГЕРБ да подарят победата в София, Дончев заяви, че от партията нищо не смятат да подаряват. „Ще видим как ще се произнесат гражданите

Интересна оферта отправи към водещата на bTV Жени Марчева зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Един от многото въпроси, на които трябваше да отговаря депутатът по време на гостуването си, бе свързан с избора, който партията направи за кандидат-кмет на София, а именно бившия колега на Марчева Антон Хекимян.

Попитан какво свързва Антон Хекимян с ГЕРБ, той заяви: „Нищо“. И побърза да попита водещата Жени Марчева нея какво я свързва с ГЕРБ.

„Точно същото! Макар че идват европейски избори и аз съм се огледал във вас, чудесен кандидат“, добави той.

„Съжалявам, г-н Дончев, аз съм заета. В рамките на шегата, с проф. Даниел Вълчев сме си обещали – той ще е кандидат за президент, а аз за вицепрезидент. Съжалявам, но няма да мога да отговоря на вашите интереси“, отвърна му Марчева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts