| | | |

Напрежение в сглобката! Асен Василев: ГЕРБ говорят само глупости! Ротация ще има само между Денков и Габриел, министрите остават

Договореното по време на преговорите за съставяне на правителство е, че само акад. Николай Денков и Мария Габриел си сменят местата на премиерското място, а всички останали министри остават. Освен ако Бойко Борисов няма намерение да управлява с Възраждане и БСП, не виждам как може самостоятелно да смени министрите.

Това заяви финансовият министър Асен Василев пред БНР.

Към момента ПП/ДБ ще спазват уговорката само Денков и Габриел да се ротират, а министрите в изпълнителната власт да останат. Всичко друго е въпрос на национално съвещание на ПП/ДБ изобщо дали да се прави ротация на министрите.

Единственият друг възможен кабинет е ГЕРБ да започнат да управляват с “Възраждане” и БСП.

Василев даде да се разбере, че ПП/ДБ не са в правителството заради постовете, а за да може България да влезе в Шенген, Еврозоната и страната да тръгне по-нормален път на развитие.

Василев добави още, че отношенията в управляващото мнозинство са трудни, но както знаете по някои въпроси не гледаме в една и съща посока.

Реформите, които са заложени са много тежки и дават възможности за повече популизъм и експлоатиране на ситуацията политически, посочи той.

Асен Василев заяви още, че партийните лидери се опитват да говорят глупости по адрес на правителството.

Василев обясни, че ако председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ/СДС Делян Добрев успее да обясни как ще се сключат договори за 1 месец за доставката на суров петрол и кои танкери ще доставят горивото, мярката за дерогацията на руски петрол ще бъде подкрепена от ПП/ДБ.

“Имаше доста подробни доклади на всички, които разбира от руски петрол и които от гледна точка на държавните институции обследваха колко бързо може да бъде спряна дерогацията.

Основният проблем е колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол, които да са надеждни във времето”, обясни Василев.

Той не е сигурен и че Делян Добрев не може да даде отговор откога “Лукойл” може да заработи без руски петрол

В закона ясно е казано, че обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. По график те се приемат през октомври. Но заради това, че целият месец парламентът не работи, срокът се измества.

Когато парламентът приеме данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там дефицит и всичко останало.

И допълни, че бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма.

“2% от бюджетното салдо е предвидено за разходи за отбрана, това е по задължение към НАТО. БВП нараства значително и тази година, и следващата. Догодина БВП ще бъде над 200 млрд. лева, като от тях 4 млрд. лева ще бъдат за отбрана”.

Според него за тази година се очаква приходите да бъдат изпълнени, както са заложени, а ако има неизпълнение, то може да се дължи на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Той прогнозира постигане на приходната част на бюджета до края на годината.

Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година, отбеляза още министърът.

Асен Василев посочи, че най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване за 4,5 млрд. лева.

Очакванията на правителството са да няма шокови цени на петрола, но с уговорката, че заради конфликта в Близкия изток е възможна и друга ситуация.

Финансовият министър коментира, че ГЕРБ говорят глупости по адрес на правителството, тъй като нямат какво позитивно да кажат.

“Чуваме едно предизборно говорене…

Тази година имаме висок ръст на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 млрд. лева в сметката на правителството. Няма причини за притеснения. Бизнесът започва да оценява това. Всички мрачни пророкувания, които се говорят, стават само шум”.

Трудни са отношенията в управляващото мнозинство, посочи още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts