| | | |

Австрия посреща Николай Денков с твърдо “НЕ” за Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви твърда позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство.

В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ), цитирано от БТА, той бе запитан кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширяването на пространството с България и Румъния.

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира.

Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо?

Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“, каза той.

Утре на посещение в Австрия пристига българският премиер Николай Денков, който се надява да постигне пробив в позицията на неотстъпчивата Виена.

Австрия, както и Нидерландия, още не дава зелена светлина на България към европейското пространство без вътрешни граници.

Румъния също чака положително развитие, но тя още миналата година преодоля съпротивата на Нидерландия и сега търси съгласие само от Австрия.

На журналистическия аргумент, че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, Карнер каза:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика.

Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция.

Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто – бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“

Визитата на канцлера Карл Нехамер у нас бе в началото на годината, тогава неговата делегация посети на място границата и констатира за пореден път липсата на цялостно видеонаблюдение и други технически проблеми.

По-рано този месец на посещение у нас бе и председателят на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка.

Неговото мнение обаче се различава и той каза, че “България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство”, а ветото на страната му е свързано с необходимостта от реформа на зоната за свободно пътуване.

Карнер бе един от архитектите за налагането на ветото върху Румъния и България през декември 2022 година.

Вътрешният министър е влиятелен член на Народната партия на премиера Карл Нехамер, който също подкрепи запазването на ветото при посещението си в България през пролетта.

Нищо не се е променило, ветото за Шенген остава, обяви и Нидерландия.

Миналата седмица министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, коментира цитиран от БНР, че Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген.

“Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план. Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите.

След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: “Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват”, каза той.

Австрия е съсредоточена в проблемите с мигрантите, докато Нидерландия разглежда въпросите с правосъдието в България.

Ситуацията се усложни още повече, тъй като Нидерландия се управлява от служебно правителство до края на годината.

Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, но засега шансовете за това не са големи.

Резерви срещу присъединяването на Румъния има само Австрия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка; Архив

Similar Posts