| | | |

Вотът на недоверие се отлага, ето кой спъна БСП ВИДЕО

Вотът на недоверие на БСП за провал на правителството в сферата на сигурността предизвика широк медиен интерес. Получаваме много въпроси, защо този вот не е внесен в парламента. Получихме уверение от Възраждане и ИТН, че ще получим подкрепа за вота, след като подготвим и обсъдим мотивите на него.

Това Атанас Зафиров от БСП на пресконференция.

Коментирайки мотивите за вота, Зафиров каза:

“Въпреки гръмко заявените обещания, в условията на засилваща се геополитическа нестабилност, рисковете за страната растат. На фона на това българската армия доброволно се лишават от своите способности”.

След това той даде думата на Румен Гечев.

“БСП многократно е поставяла въпрос, че всички искаме да имаме силна българска армия, особено на фона на събитията в Украйна и Близкия изток.

За съжаление вече десетилетия армията и ВМС не се намира в състоянието, което искаме. Това е така защото се сключат пагубни за армията договори”, каза Гечев.

“Сега правителството на Сглобката искат да прокарат нова сделка на същата стойност като за самолетите, 1,5 милиарда долара , при положение, че 2019 българската държава преведе тази сума, но към момента България вече не е получила нито един самолет.

1,5 милиарда се използват от САЩ и по текущите лихви това прави, че за сметка на България те ще си спестят 200 милиона щатски долара.

Закъснението може да бъде и по-голямо, защото сме на опашката. Българското правителство между временно тегли заеми с високи лихви”, каза още той.

“Коментираме това, че бронетранспортьорите едва ли са най-голямята необходимост за България. Но вече това е и икономически неизгодно.

Против сме да финансираме чужди богати държави, и същевременно да оставим армията да деградира. В момента нямаме нито пари, нито самолети.

Освен крайно негативни икономически ефект, да теглим заеми на високи лихви и да си оставим авиацията без самолети и без въоръжение за сухопътните сили, поради тази причина БСП счита, че в тези тежки условия неглижирането на БА, сключването на неизгодни сделки, подкопаващи националната сигурност, бе крайно време да поискаме вот на недоверие.

Бих допълнил ускорения процес на продажба на имоти на БА без ясни критерии и оценка. МО се превърна в последните месеци в агенция за недвижими имоти, включително и случая с резиденция Лозенец”, каза още Гечев.

По думите на представителите на БСП оградата на границата е в отчайващо състояние.

“Това е тема, която не се повдига в последните месеци, за да не улесняваме каналджиите. Но решението да се изпратят 50 военнослужещи на фона на огромната мигрантска вълна.

Много искам да чуя министъра как ще отговори на тази заплаха само с 50 военнослужещи. Друг въпрос са ракетите С-300.

Влагането на парите на българските граждани в инфраструктура до Ямбол за посрещане на чужди военнослужещи.

Факта, че все още няма назначени 1200 гранични полицаи. И редица други аргументи, които ни дават основание, че това правителство е абсолютно вредно за националната сигурност”, каза още Гечев.

Зафиров на свой ред осведоми, че след консултации с ИТН и Възраждане е приет краен текст на мотивите.

“ИТН са съгласни веднага да внесем тези мотиви по вота и да инициираме такъв вот.

“Възраждане” за съжаление получихме отказ с мотив, че по време на кампания не бива да се прави такъв вот.

Тогава възниква логичния въпрос, защо самите те повдигнаха вот на недоверие в сектор енергетика по време на кампанията. Енергетиката може да е компонент от националната сигурност”, каза Зафиров.

“Получихме от тях един, само един екземпляр с подписи, при необходими три, за да бъде внесен в парламента.

Става ясно, че има на практика само една декларативна подкрепа, а фактически отказ от такава и проява на тънки политически сметки.

С отказа си да подкрепят вота, на практика по този начин “Възраждане” пазят правителството и му дават шанс с всеки изминал ден да вреди на българските интереси, като задълбочава разделението в обществото”, каза още Зафиров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts