| | | | |

Кирил Петков забрави дипломацията: Отправи страшна заплаха към Австрия

В навечерието на днешната визитата на премиера Николай Денков в Австрия, съпредседателят на Парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков излезе с остър коментар срещу позицията на Виена за вето върху влизането ни в Шенген.

В същото време Австрия препотвърди позицията си срещу влизането ни в Шенгенското пространство. В интервю за австрийската национална телевизия вътрешният министър Герхард Карнер за пореден път заяви, че е против разширяването на зоната.

В статия за австрийския всекидневник “Дер Щандарт” бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков заявява, че България е готова за Шенген, а допускането ѝ ще бъде от ползва за всички страни в зоната, в това число и за австрийците.

Коментарът, под заглавияе “Австрия трябва да преосмисли своето вето в Шенген” , излиза в навечерието на заседания в следващите дни и седмици, от които зависи дали Австрия и Нидерландия ще се откажат от ветото, което са наложили за допускането на България и Румъния до зоната за пътуване през границите без вътрешен паспортен контрол.

Австрия в частност изтъква като мотив това, че от двете страни идвали нелегални имигранти и че по принцип няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген, преди да се реформира самата структура.

Петков обръща внимание на читателите и на политическата класа на Австрия, че “Шенген не е само миграция, а оказва значително влияние и върху ежедневието на австрийците”.

В първия си аргумент той напомня, че “голяма част от пшеницата, маслото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния и тировете, превозващи тези стоки, чакат четири дни на границата между България и Румъния на Дунав мост, трупайки допълнителни логистични разходи, които се прехвърлят върху австрийските потребители”.

Според него “добавянето на България и Румъния към шенгенското пространство е най-лесният начин за пряко влияние върху цените на храните и инфлацията в Австрия – най-голямата грижа за средното австрийско семейство”.

Вторият икономически аргумент на Петков е, че “има значителен риск руският газ да не стигне до Австрия през Украйна (договорът за транзит изтича в края на 2024 г. – бел. ред.) през следващата година”, което ще остави две възможни алтернативи – България по “Турски поток” и Румъния.

“В година, когато Австрия ще има най-голяма нужда от своите приятели, трябва избере дали да ги отблъсне с фалшива националистическа реторика, или да работи заедно с тях, за да осигурят алтернативни доставки на газ на възможно най-ниската цена. Нека преосмислим позицията на Шенген от тази гледна точка!”, пише бившият премиер.

И допълва: “Чували ли сте някога националист да изтъква този икономически аргумент? Малко вероятно, защото предпочитат да засилват страховете на хората, вместо да предлагат решения.”

Трети аргумент е, че регистрирани в Австрия компании са вторият по големина инвеститор в България и третият в Румъния и “те искат двете страни в Шенген възможно най-бързо, защото трябва сами да поемат по-високите логистични разходи”.

Петков смята също така, че Нидерландия има вероятност да отмени скоро ветото си след поредица законодателни и управленски стъпки в София, което оставя само Австрия (без изрично да го посочва) единствената спирачка за шенгенското членство на България и Румъния.

Не са валидни аргументите на австрийските националисти, че това членство ще увеличи мигрантския поток към страната, защото на първо място едва 2% от мигрантите в Австрия са дошли по това трасе – повечето са минали по други маршрути, включително по канала през Западните Балкани.

Освен това над 1500 български полицаи по румънската граница могат да бъдат преместени при членство в Шенген на южната и така да подсилят сигурността.

“България дори е готова да подпише споразумение с Австрия за допускане на австрийска полиция на външната граница. Това също показва истинско лидерство и подход за решаване на проблеми”, пише Петков.

“Трябва да се противодейства на националистическата реторика и да се постигне политическо лидерство чрез реални ценности за избирателите. България и Румъния са готови да помогнат на Австрия да вземе правилното решение.

Но в този случай за тангото са нужни трима!“, завършва коментарът му.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts