| | | | | |

Гласуваш за наследникът на ДС Терзиев, получаваш Бонев и „Спаси София”. Губещи ще са софиянци

Кандидатът на ДБ, ПП и СС говори предимно общи приказки, които показват непознаването на проблемите на града

Гласуваш за кандидат на няколко партии, една от които брандирала се като дясна, а получаваш наследник на представители на репресивния апарат на Държавна сигурност

Oще през юни, когато Васил Терзиев беше издигнат като кандидат-кмет за София, стана пределно ясно, че „Спаси София” и по-конкретно Борис Бонев, ще формират основното ядро от съветници около претендента за управляващ на София, а програмата на СС е тази, която в най-голяма степен ще е цел за реализация.

Както самият Бонев е подчертавал, планът им за София е продължение на този от 2019 г., което е и управленската визия на партията им за следващите осем години, обяснявайки, че предизборната програма е друго.

Тоест Бонев има предвид, че каквото и да се говори, Терзиев ще има задача да изпълни програмата на СС, ако бъде избран за кмет.

И ако медиите, макар и с пълно право, през изминалите месеци акцентираха предимно на скандалните родственици на Терзиев и обвързаността им с ДС (да се чете като Държавна сигурност, а не Добрите сили, макар че приликите не са случайни),

на заден план останаха липсата на опит на кандидат-кмета, отсъствието му на позиция по административни въпроси, касаещи града, липсата му на позиции и по важни политически и обществени въпроси, и не на последно място – хората, с които той ще управлява.

Или може би е редно да кажем – хората, които ще управляват Терзиев.

И ако първоначално трябваше да се преглътне само липсата на опит в администрирането на една община,

последваха разкритията за най-близките родственици на Терзиев и обвързаността им с Държавна сигурност,

впоследствие се появи и информацията за първоначалния капитал, с който е стартирал бизнеса си,

а за капак, кандидатът на ДБ, ПП и СС говори предимно общи приказки, които показват непознаването на проблемите на града, а в редките пъти, в които споменава нещо по същество, е за да повтори вижданията на Бонев и „Спаси София”.

В не един от дебатите, в които участва срещу други от кандидатите, Терзиев дори цитира лидера на СС. Например в срещата със студентите в СУ „Климент Охридски”, когато отговаряйки на питане за нощния транспорт, той обясни какво мислил Борис Бонев по въпроса.

Терзиев явно няма собствено мнение по доста въпроси, свързани с важни за софиянци теми.

На 12.10, когато Терзиев представи „План за София”, за пореден път стана ясно и друго, което пролича и от отказа му на няколко пъти да влиза в индивидуални дебати с останалите кандидати.

Той сам не би могъл да отговори на въпросите, които резонно изникват, поради което или бяга от открита битка, или се чувства сигурен, само ако зад него стоят именно тези, написали плана.

На въпросното представяне той беше по-скоро като добавка към организациите “Екипът на София” и “Спаси София”, които представиха програмата за управление на София през следващите четири години, както и дългосрочната си визия за развитието на столицата, а именно

Борис Бонев беше този, който потърси подкрепата на софиянци, отправяйки призив към тях да се доверят на коалицията ПП, ДБ, СС.

Между другото, миналата година Борис Бонев написа писмо до софиянци, в което ги уведоми, че „Спаси София“ става партия, за да участва в местните избори, а малко по-късно, в участието си по една от телевизиите, призова и за общо явяване на „Демократична България”, „Продължаваме Промяната” и „Спаси София”, като тогава заяви, че начело на София трябва да бъде човек, който познава и е работил за града.

Подразбираше се, че говори за себе си, но не беше издигнат.

Вероятната причина да се съгласи да отстъпи на друг позицията, за която се бореше дълги години, особено на фона на некомпетентността на Терзиев, е именно това, че ще му бъде дадена възможността да взима голяма част от решенията в общината – както лично той, така и неговият екип.

Програмата, която е заложена в основата на развитието на столицата, е именно на „Спаси София”.

Проблемът е, че е силно популистка и не толкова конкретна, колкото пожелателна.

На пръв прочит не звучи лошо, напротив – ще се направят повече паркинги, ще се подмени настилката на много места, ще има нови игрища и прочее, обаче става въпрос за огромни инвестиции, а тук конкретиката съвсем липсва.

Да не говорим, че екипът на СС, разбира се, е отделил значително внимание в програмата си на повече велоалеи, система за наемане на колела, водно охлаждане на спирките през лятото – все неща, които със сигурност не са най-приоритетните за София и преобладаващата част от столичани.

Бонев е и доста по-активен от Терзиев в медийните си изяви, не го затрудняват и много от въпросите, защото това е материя, с която е запознат. За разлика от кандидат-кмета.

Общо взето – гласуваш за Терзиев, получаваш Бонев и „Спаси София”.

Гласуваш за кандидат на няколко партии, една от които брандирала се като дясна, а получаваш наследник на представители на репресивния апарат на Държавна сигурност.

Гласуваш за десни политики, получаваш повече велоалеи, тротинетки и прочее.

Вероятно част от отговора защо бе нужна тази еквилибристика, а ПП и ДБ не издигнаха директно Бонев, се крие и в слуховете, че

първо – самият Терзиев е обещал да финансира кампанията, като условието му е било да бъде номиниран,

второ – без значение дали бъде избран или не, неговите политически амбиции са далеч по-сериозни, а това е едно ударно начало.

Явно тази схема е олицетворение на поговорката – и вълкът сит, и агнето цяло, но както отлично знаем – няма как без губещ, в случая – губещи, които ще са софиянци.

Автор: Виктория Георгиева

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук на Васил Терзиев

Similar Posts