| | | |

Комисията по енергетика отхвърли ветото на Радев срещу либерализацията на пазара на ток

С 11 гласа „за“, 3 „против“ и без „въздържали се“ депутатите от енергийната комисия приеха повторно Закона за енергетиката, с който се либерализира пазара на ток.

Така депутатите от комисията не се съобразиха с президентското вето, но окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала, като за да се отхвърли ветото е нужно за законопроекта да гласуват повече от половината от народните представители.

Мотивите на президента

Мотивите бяха представени от неговия правен съветник Крум Зарков, който обърна внимание, че президентът споделя стремежа на законодателя да изпълни поетите ангажименти на страната, включително транспонирайки европейска директива.

„В същото време това вето се обосновава от факта, че тази значителна реформа не бе придружена с пълноценна оценка на въздействието и не бяха направени необходимите модели и прогнози, въпреки че е очевидно, че въвежда положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система“, смята Зарков.

Дебатът

Дебатът откри Драгомир Стойнев от БСП, който разкритикува управляващите, че не взимат думата, за да защитят законопроекта.

„Радвам се, че колегите от президентското изготвиха тези мотиви, които отразяват изцяло духа на дебатите и припокриват основните тези на опозицията, защото притеснението е много голямо“, каза депутатът от БСП.

Той заяви, че БСП ще подкрепи ветото, но изрази съмнение то да мине в зала.

От своя страна Радослав Рибарски от ПП-ДБ каза, че от формацията ясно са заявили, че Народното събрание не трябва да става трибуна за политически изказвания.

„Именно за това считаме, че в петък ветото не трябва да се разглежда в зала, а да изчакаме страстите от предизборната кампания да утихнат и то да бъде разгледано в зала след като минат изборите“, смята Рибарски

Шефът на енергийна комисия Делян Добрев също се намеси в дебата, като каза, че от ГЕРБ разбират мотивите на президента.

„Днес, ако не приемем повторно този законопроект, означава, че ще рискуваме средствата, които са по Плана за възстановяване и устойчивост. Да, имаме и ние притеснения, но не смятаме, че тези проблеми, за които всички говорим, са непреодолими“, добави депутатът.

Междувременно Рамадан Аталай от ДПС посочи, че законопроектът има достатъчно пропуски, но по думите му, когато министри предлагат повече от това, което изисква ЕС, няма друго какво да се направи. „Това, което е прието над директивата, ще бъде поправено“, увери Аталай.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts