| | | |

Копейкин зове ПП-ДБ, ИТН и БСП да бойкотират извънредното заседание на НС

Депутатите от “Възраждане” няма да влязат в пленарната зала за петъчното извънредно заседание, на което ще бъде гледано ветото на президента върху текстове от Закона за енергетиката

Това се казва в съобщение на пресцентъра на партията.

Те призовават “Продължаваме промяната – Демократична България”, “Има такъв народ” и “БСП за България” също да не участват в заседанието.

“Призоваваме ПП-ДБ, БСП и ИТН да постъпят по същия начин – веднъж, за да провалят плановете на ГЕРБ и ДПС, и втори път, за да докажат, че не са безгласни букви, привиквани от Пеевски, когато той си реши.

Нека да опровергаят този факт, като не стъпят в пленарна зала в петък”, се посочва в текста, в който се цитира лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

От партията допълват, че мотивите на президента за ветото изцяло повтарят доводите им при дебатите около приемането на Закона за енергетиката.

Днес енергийната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев, с което той върна за ново обсъждане в парламента промените в Закона за енергетиката, с които се предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

В мотивите се подчертава, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

Извънредното заседание на Народното събрание е насрочено за петък (27 октомври), сочи справка на интернет страницата на парламента.

Освен президентското вето, се предвижда депутатите да обсъдят на първо гласуване промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти с вносители Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts