| | | |

С рогата напред! Кирил Петков отсече: Ако при ротацията ГЕРБ иска да сменя министри, да си направи правителство в друг формат

Няма да участваме утре в заседанието на парламента. Вярваме, че това е като димка или прах в очите на хората преди изборите. Разбирам колегите на ГЕРБ. Много от техните кметове са по 4-5 мандата управници, а проблемите по градовете са големи. Опитват да правят предизборен цирк в парламента.

Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Петков бе помолен да коментира думите на Делян Добрев относно „хранилката на управляващите“ по казуса с „Лукойл“.

„Доколкото разбрах акад. Денков ще сезира съда за думите му. Делян Добрев го използват за черен пиар оръжие. Единственият въпрос към него е „Къде са 27-те стотинки““, каза Петков.

„Истината е, че нито ще падне горивото със 73 стотинки във вторник, нито ще падне с левче. Опитват се това да е темата в следващите няколко дни“, каза той.

„Реалността по темата е различна. Министърът на финансите изпрати комуникация към „Лукойл“, че стари загуби техни, не могат да ги използват за да покриват нови данъци“, каза Петков.

„Те искат първо да си покрият загубите и после да си плащат данъците. Асен Василев им е казал, че това няма как да стане. Той го казва това и на срещата. Остана впечатление явно у останалите, че във вторник „Локойл“, ще платят 540 млн. Не, такова нещо няма“, каза той.

„ПП-ДБ не пазят руския интерес. ГЕРБ и ДПС трябва да научат, че когато кажем „не“, е „не“. Може да работим за важни неща заедно, но като кажем, че няма да участваме в предизборния цирк, няма да го сторим“, каза той.

Той не е чул за американско-турски консорциум.

Това, което може да се случи – както в Италия да се премести собствеността, защото самите “Лукойл”, ако продължи войната, ще има проблем с намирането на руски нефт.

Има пазарни сили, които ги карат да мислят за алтернативи, защото в момента те работят почти изцяло на руски нефт. Алтернативата е да се намери от когото и да било – дали ще е азерски или друг, каза още Петков.

На въпрос дали му е известно да има български апетити за придобиване на рафинерията, той обясни: Миналата година техните продажби са близо 4 млрд. долара, което означава, че това е една много сериозна инвестиция и не знам дали някой има възможност да извади такива пари, за да купи рафинерията.

От наша гледна точка това си е частен въпрос. Единственото, което е важно от държавата – който и да влезе, ако се влезе в такава сделка, трябва да има прозрачност. Защото е важно да не се появи отнякъде поредна Гинка, а голям инвеститор.

По думите му който и да се обажда – Борисов, Пеевски, те няма да се явят.

„В много пъти играем в ситуации, където вероятностите не са много, но трябва да го направим. Трябва да постигаме неща, които изглеждат доста трудни“, каза Петков.

„Ако декември не сме част от Шенген, то трябва да се опитаме през януари. Ако не успеем през януари – опитваме през декември. Това не е като Коледа – минава датата и забравяме“, заяви политикът.

„Васил Терзиев ще бъде следващия кмет на София, не е нужно тук дори да спекулирам“, каза той.

„Не мога да повярвам, че в Ловеч и Сливен има режим на водата. Ние сме като в Африка. Не може такова нещо. Това са красиви градове, но са много занемарени“, заяви съпредседателят на ПП.

В много общини ГЕРБ и ДПС подкрепят един кмет – започва да става една консолидация между тях като една политическа формация. Те може би се чувстват по-силни, когато са заедно, както ние с ДБ, каза съпредседателят на ПП

Има само един начин да има промени в правителството – ГЕРБ да кажат: Искаме да си направим правителство с “Възраждане”, БСП и ДПС, и сменяме формата.

Ние на нищо няма да се съгласим, в което не вярваме. Ако имаме критики до ротацията, която е март, за някой министър, можем да го повдигнем.

Ние вярваме на премиера Денков, на министъра на финансите, на министъра на регионалното развитие, на министъра на спорта, че нещата се движат в правилната посока, коментира Петков критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на отделни министри.

Запитан дали от ПП-ДБ имат критики към работата на външния министър Мария Габриел по повод Шенген, Петков обясни, че позицията на Австрия спрямо България не е честна. Реално само 2% от миграционния поток в Австрия влиза през България и те го знаят.

И разбрахме, че, за съжаление, те използват България и Румъния да правят реформа в Шенген и МВнР трябва да засили дейността си. Това е препоръка, че трябва да работим всички заедно, защото не става въпрос за наш проблем, който трябва да решим, а за европейски въпрос, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts