| | | | |

В 12 без 5: Зам.-министър Стойнов със странно обяснение за грандиозния скандал, който сътвори ВИДЕО

Приключи удостоверяването на машините, с които гласуваме. Издадено е решение за удостоверяване на тези машини. Решението е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на тези машини, които времето е позволило.

Това заяви зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов на извънредна пресконференция, след като избухна скандала “Кодгейт“.

По-рано Стойнов бе закован от доклад на ДАНС, че е снимал неправомерно кодовете на машините за гласуване.

Междувременно ЦИК направи тотален обрат за вота в неделя, Комисията взе решение да се гласува само с хартия.

“Получили сме ги на 20 октомври, имахме 20 дни да ги удостоверим. Не са направени констатации, с които да имаме каквито и да е съмнения, че те не отговарят на условията и с тях не може да бъде гласувано.

Направихме всичко по силите си, работихме в извънработно време. Никога екипите не са били толкова големи”, каза още министърът.

“Всеки един от тези специалисти стои зад думите си и репутацията си, че всичко, което е направил всеки един от тези експерти, е валидно и не е открил нито една причина да не сертифицираме машините за гласуване”, каза още той.

“Нося персонална отговорност за извършения процес. Гледал съм всяка една стъпка от процеса. Завявам ясно и отговорно, че не съм намерил нито една причина да не удостоверим машините за гласуване”, категоричен бе Стойнов.

Той призна, че не се е запознал с доклада на ДАНС. “Нека да приключат проверките, тогава ще коментираме”, каза още той.

Стойнов повтори, че има множество доклади, много скрийншоти за това, че машините са годни за гласуване.

“Защитената среда е под постоянно видео наблюдение, на всички действия, хора, които осъществяват действия върху тези машини.

Записвали сме 24 часа, във всеки един момент. Има панорамни записи, има записи, които удостоверяват всеки един процес – записи на екрани, скрийншоти. Всеки един процес на тестване се документира по един или друг начин. Има изрично разписани задължения за документиране”, обясни Ангел Петров, главен секретар на МЕУ.

Стойнев има професионалната компетентност да се убеди, че всички процеси са изпълними, добави той.

“На нито един от нас не са повдигнати каквито и да е обвинения. Не знам да са образувани проверки, или да са повдигани каквито и да е обвинения”, каза още Петров.

“Нямам никакво основание да саботирам този процес”, категоричен бе Стойнев.

“Нека да се назначат необходимите проверки, всеки от нас се е подписал под множество документи. Гарантира с умения, квалификация, етични принципи, че цялото извършено нещо, целия процес е пълноценно извършен, качествено.

Много е важно да заявя, че машините не броят. Хората броят. Но те не позволяват недействителни бюлетини. Аз бих гласувал с машина, ако мога”, категоричен бе още Стойнев.

ЦИК има право, в случай че не се удостоверят машините, да се премине към гласуване с хартия.

Правителството в лицето на министерството на електронното управление си е свършило работата и е сертифицирало машините, заяви убедително Петров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts