| | | |

Денков от Брюксел: Предизборна агитация ВИДЕО

Два дни преди изборите да се прави заседание на Народното събрание по такава гореща тема, каквато са енергийните доставки, показва, че това е предизборна акция, отколкото желание да се намери решение.

Това коментира от Брюксел премиерът Николай Денков.

„Срокът за премахване на ветото позволява това заседание да бъде направено веднага след втория тур. Самият факт, че се бърза, показва, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение”, смята министър-председателят.

Във връзка с протеста на нефтохимиците, премиерът каза:

„Те имат основание за това. Трябва да се действа внимателно с дерогацията. Обяснявах го няколко пъти – ако тя се премахне рязко, се създават огромни рискове.

Първо за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата от тези в момента. И второ – за работещите в рафинерията”, е мнението на Денков.

Той е в Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на общността. Днес лидерите на Европейския съюз ще обсъждат войната в Украйна, миграцията и икономиката.

По думите му, България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на общността.

“Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим.

Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите”, каза Денков.

Конфликтът между Израел и Хамас, както и бюджетът и промяна във финансовата рамка на общността са двете теми, които са обсъдени снощи на лидерската среща в Брюксел, съобщи премиерът.

“По първата тема има пълно единодушие, за това, че Израел беше брутално нападнат с терористична атака в невиждан мащаб, която очевидно целеше да провокира не просто Израел, а целия свят с това, което беше записано като жестокости.

В това отношение Израел има право да се защити и трябва да го подкрепим в тази защита.

В същото време трябва да се запази живота на невинните хора, които са от другата страна. Тези, които са хванати като заложници в Ивицата Газа.

Голяма част от разговорите бяха да се намери балансът между изконното право на Израел да се защитава, да накаже тези, които извършиха атаката и в същото време да се запази живота на невинните хора”, каза Денков.

“По отношение на годишната рамка целта беше да се чуят различните гледни точки и да се подготви вземането на решения за декември. Имаше различни гледни точки, но имаше и желание за постигане на компромис.

Има четири приоритета, които са очертани от ЕК, има пълно съгласие, че те са съществени – и за Украйна, и за миграцията и за помощта на общността към страни, засегнати от природни бедствия.

Въпросът е как точно да се балансират и откъде ще дойдат средствата”, допълни министър-председателят.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts