| | | | |

ИЗВЪНРЕДНО: Тотален обрат за вота в неделя, ЦИК взе решение да…

Ще гласуваме само с хартиени бюлетини на местните избори 2023 година.

На продължило няколко часа заседание, малко преди да се разпусне, Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване за местните избори, както на първия, така и на втория тур.

Решението бе взето с 12 гласа “за”, против бяха само двама представители на ДБ. Решението бе наречено от Цветозар Томов срамно.

“ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема”, гневен бе той.

“Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи”, заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова.

Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.

“С всичко, което бе извършено днес, сте запознати. За мен като член на ЦИК това бе едно много трудно решение”, каза Нейкова.

Тя се надява при следващи избори ЦИК да не е изправена пред задачата да взима такова решение в последния момент. Утре комисията пак ще заседава от 14 часа.

“Искаме Министерството на електронното управление да изпълни задълженията си по закон”, допълни Томов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

снимка: Архив

Similar Posts