| | | |

Как с откраднатия код ПП-ДБ се канеха да манипулират софтуера на машините

Кой е наредил на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, човек на Божидар Божанов от ДБ, да копира кодовете за машинното гласуване?

Този въпрос в момента изясняват ДАНС и прокуратурата след мегаскандала от днес, свързан с мадуровските машини, пише Breaking.bg.

Тази сутрин на извънреден председателски съвет при шефа на парламента Росен Желязков е показан доклад на ДАНС, според който родното ФБР има на видеозапис как Стойнов нарежда нов код за достъп да машините за гласуване, записва алгоритъма на видео на телефона си и го качва на флашка.

По този начин компрометира целият изборен процес и потвърждава думите на Кирил Петков в скандалния запис на Руди Гела, че са правили ала-бала с машините, иначе реално имали 10% на изборите.

Всички парламентарно представени партии, без ПП-ДБ, се обявиха за отмяна на машинното гласуване след избухването на скандала.

ПП-ДБ пуснаха опорки, че с кодовете няма как да бъдат манипулирани машините, които били само принтери и отпечатвали единствено бележки от вота.

Затова мънкаше и ресорният министър Йоловски, също човек на Божанов, на пресконференция, в опит да потуши скандала.

Това е откровена лъжа за наивници. Веднага следва въпросът:

Щом като машините мадуровки са само принтери защо Стойнов тайно снима хешкодовете и записва алгоритъма на тяхното прилагане на видео на телефона си?

Защо са му, след като по думите на Йоловски той го е оторизирал пряко да отговаря за изборния процес, където основната тежест пада именно върху Министерство на електронното управление?

А обяснението е просто. С последните промени в Изборния кодекс бяха въведени два вида удостоверяване на машините.

Два “ключа“ без които не може да се направи нищо по мадуровките. От справката на ДАНС става ясно, че Михаил Стойнов нарежда нов код за достъп до машините и записва целият алгоритъм.

Така Стойнов единствен има и двата кода, двата ключа към софтуера на машините. Според експерти, които от няколко години алармират за измамата с машинния вот, не се манипулира самата машина, а софтуера към нея.

С двата кода той може да се манипулира още докато машините са в складовете. В чия полза? Е, много ясно. В полза на ПП-ДБ.

ЦИК предписа на общинските комисии да не броят и сумират гласовете от машините. Това щяло да става в Изчислителен център, където данните ще се сумират от флашките на машините.

Мадуровките били само принтери. Но с манипулиране на софтуера те принтират това, което им посочи. Или вкарват същото във флашката. Тоест променят резултата.

Това няма да ви го кажат нито Божанов, нито Мирчев, нито Кирил Петков.

Миналия петък пред представители на политическите сили от ЦИК, Министерство на електронното управление и фирмата доставчик на устройствата са демонстрирали кодовете за достъп до софтуера на машините. След това кодовете е трябвало да бъдат унищожени.

Вместо това Михаил Стойнов прави в кабинета си в министерството друго-нарежда нов код за достъп и записва алгоритъма на телефона си, който после е качен на флашка и вероятно изнесен неизвестно къде.

Засечен е от агенти на ДАНС на прикритие, твърдят източници от родното ФБР. Агенцията е уведомила за скандала и видеозаписа със Стойнов късно снощи президента, премиера, председателят на Народното събрание и ЦИК.

Очаква се прокуратурата да поиска арест на Михаил Стойнов. Той в момента е на разпит в ДАНС, агенти на родното ФБР обискират дома му и кабинета му в Министерство на електронното управление.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts