| | | | |

СКАНДАЛ! Кирил Петков и Божидар Божанов натискали министъра за машините на вота

“Кирил Петков и Божидар Божанов са оказвали натиск върху един министър и са му обяснявали какво трябва да се правят едни пари, едни 600 млн. лв.”.

Тази бомба хвърли днес след председателския съвет в Народното събрание Тошко Йорданов от ИТН по повод скандала с кода на машините за гласуване.

“Всички бяхме като гръмнати. Има престъпление на министър”, каза още председателят на парламентарната група на ИТН.

Той уточни, че министърът на електронното управление Александър Йоловски със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини.

“Машините не могат да бъдат сертифицирани и няма да се гласува с тях. Изборите си вървят”, каза той.

“Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, са престъпници. Зам.-министърът е лично посочен от Божидар Божанов” обяви Йорданов.

Той подчерта, че процедурата не може да завърши, защото е опорочена.

Министърът на елекронното управление Александър Йоловски е бил притискан да не прави обществени поръчки по отношение на кодовете и машините, станало ясно на заседанието.

Той пък със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини.

Защото притежава необходимите технически качества и професионални умения, за да извърши задачите, посочил министърът на електронното управление Александър Йоловски.

“Докладът го разбрах днес. Министърът каза, че процедурата не е завършена. Оттук няма машини и има само хартии, защото изборите са след два дни. Прокуратурата и МВР трябва да се задействат. Зам.-министърът е на разпит в ДАНС, но Кирил и Божанов не са”, пръдължи Тошко Йорданов.

Председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” първи излезе от Съвета и заяви, че са участвали представители на всички парламентарни групи без ПП-ДБ.

Включили са се и вицепремиерът Мария Габриел, която замества премиера Николай Денков, представители на ЦИК, министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts