| | | |

Ето кой е виновен за зловещото съобщение, изправило на нокти стотици хиляди българи

Мобилният оператор Vivacom се извини за неудобството, причинено по-рано тази вечер от зловещото известие от сайта bg-alert.bg.

Малко преди 19 часа стотици хиляди българи получиха притеснително съобщение, което ги накара да изпаднат в паника.

„По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента,

системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“, се посочва в прессъобщение до медиите, изпратено от Vivacom.

Малко след създалата се суматоха от МВР побързаха да успокоят гражданите, че във връзка с подготовката на системата BG Alert един от мобилните оператори e пуснал теството съобщение към абонатите си.

Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие.

От ведомството уточняват, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител.

Според информация, идваща от Министерството на електронното управление, това е било тест на системата за ранно известяване BG alert.

Истинският тест ще е на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация. И било за всички телефони след 2020-а.

От Министерството на електронното управление призовават да не се изпада в паника, защото това е система, която се разработва съвместно с МВР.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: скрийншот

Similar Posts