| | | |

Извънредна ситуация: Денков я уволни, а сега ГДБОП я арестува!

Задържана е шефката на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора.

Разследването се провежда от ГДБОП и е под наблюдението на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

ГДБОП влезе в Регионалното управление по образованието в Стара Загора. Изискани са документи и справки.

Най-малко трима експерти са призовани за свидетели. По думите на една от тях – Райна Калоянова – старши експерт по предучилищно образование спецчастите са нахлули още рано тази сутрин и са връчили призовки.

“Все още не знаем за какво става въпрос. Изнасят се документи. Аз и колегите ми сме призовани за свидетели”, каза тя пред БНР.

По непотвърдена информация е задържана Татяна Димитрова.

Татяна Димитрова снимка: Архив

През май 2022 година Димитрова беше уволнена от поста заради дисциплинарни нарушения, свързани с недостатъчния контрол на работата на директорите на училища. Заповедта за отстраняването беше подписана от тогавашния образователен министър академик Николай Денков.

Мотивите за уволнението и са в 4 точки, като основната е, че не осъществила контрол на директори на няколко училища, които имат задължение да публикуват определени документи на сайта си.

Вторият мотив е, че не се осъществява контрол за спазване на работното време на директорите.

Третият мотив е, че при посещението си в старозагорско училище комисията от МОН е констатирала много отсъстващи ученици. Посещението е станало по време на пандемията.

Четвъртият мотив за уволнението на шефката на инспектората е в липсата на ясни мотиви при определяне на допълнително възнаграждение на директорите.

След обжалване и след окончателно решение на Върховния административен съд тя се върна отново като началник на РУО-Стара Загора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts