| | | |

Търговците са в потрес от това, което пак измисли Асен Василев

От началото на следващата година Националната агенция за приходите (НАП) променя начина за предварително деклариране на стоките с висок фискален риск.

Според бранша новата наредба създава сериозни затруднения за целия бранш.

От Сдружението “Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ”, коментираха, че те и членовете им от всички сектори възразяват срещу бъдещите въведения и предлагат да има нови правила за докладване на стоки с висок фискален риск.

“Промените касаят транспорта. При внос и износ трябва да се декларира всяко количество, което влиза и излиза от страната. Те се декларират пред НАП с електронен подпис.

Подава се специален документ колко стока ще тръгне, в колко часа, откъде и къде и в колко часа ще пристигне”, обясниха от организацията, цитирани от “Телеграф”.

Според тях това значително ще увеличи бумащината, както и ще наложи назначаването на още хора, тъй като транспорт се осъществява в различно време от денонощието.

“Това докладване, вместо да ни облекчи, то натоварва фирмите, работещи в светлата икономика”, категорични са от бранша.

Проблемът

Промените ще доведат до сериозно напрежение както при товаренето и разтоварването, така и при шофьорите и доставчиците.

Всяко разминаване ще забавя транспортирането и работата и ще налага пускане на нови документи и разписването им с електронен подпис, който няма как да върви с шофьорите.

Отделно от това фирмите подлежат и на санкция. “Според нас това не е начинът да се хванат данъчните измами”, твърдят от рибния бранш.

От месопреработвателния бранш коментираха, че за да се изпълнява наредбата, ще е необходимо да се изграждат контролни пунктове, които ще са по пътищата, освен по гарите, летищата и пристанищата.

“Вътре в страната също трябва да декларираме стоката, ако е до краен клиент”, поясни Ваня Герова, търговец ключови клиенти в компания за месни стоки.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts