| | | | |

Деси Атанасова със скандално разкритие за министър, едно писмо и Асен Василев

Десислава Атанасова обвини регионалния министър Андрей Цеков в нарушаване на Изборния кодекс.

Спорен шефката на ПГ на ГЕРБ той е изпратил писмо до всички кметове в страната с указания как да тълкуват разпоредбите в закона, които забраняват да гласуват на избиратели, без 6-месечна уседналост преди вота по постоянен или по настоящ адрес.

Цеков посочва и какви документи може да послужат на градоначалниците да премахнат заличения гласоподавател и да му дадат възможност да упражни вота си, ако той пожелае.

Припомняме, че министърът на финансите Асен Василев не успя да гласува на местните избори на 29 октомври в Хасково, защото е бил заличен от избирателните списъци. Тогава се оказа, че адресната регистрация на финансовия министър не е в Хасково.

“Според Закона за гражданската регистрация, всеки български гражданин е длъжен при промяна на адресната си регистрация в 30-дневен срок да уведоми общинската администрация.

Асен Василев не е изпълнил това свое задължение и поради тази причина НЕ присъства в избирателните списъци по настоящ адрес в Хасково, тоест НЕ са налице основанията да бъде премахнат от списъка на заличените лица.

Днес Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини “тълкува” разпоредби на закона въпреки указанията на ЦИК от 04.08.2023г и в абсолютно нарушение им “указва” как да процедират при прилагането на чл.39 от ИК”, пише Атанасова във фейсбук профила си.

“Министърът на МРРБ не само превишава правомощията си, но явно нарушава и Изборния кодекс.

Апелирам, всички кметове на общини в България да спазват стриктно разпоредбите на Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс, а министър Цеков да анулира скандалното си писмо. Никой не е над закона”, написа още тя.

Атанасова прилага и снимка на писмото, което министърът на регионалното развитие е разпратил до кметовете на всички общини.

Указанията на ЦИК относно прилагане на принципа на уседналост за изборите гласят, че гласуващите и кандидатите трябва да са живели най-малко през последните шест месеца преди датата на вота в съответното населено място.

За кандидатите и избирателите български граждани “уседналост” означава да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на България, като поне единият от тях да е в населеното място на територията на съответната община към датата 28 април тази година.

За гласуващите това означава, че ще могат да упражнят правото си на глас по настоящия си адрес, ако той е регистриран към същата дата и ако е подадено заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts