| | | |

Започна сеч: Заради така безценните за ПП-ДБ ала-бала мадуровки, Денков иска от Радев да вземе главата на Пламен Тончев ВИДЕО

Президентът Румен Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев. Това е поискал премиерът Николай Денков, обяви той преди минути в Министерския съвет на извънредна пресконференция.

“Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на зам.-председателя на агенцията Деньо Денев. Получих отказ заради “липса на аргументи”.

Припомням, че Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите”, припомни премиерът.

Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, тази справка е в нарушение на закона в частта “противозаконна дейност срещу обществения ред”.

Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник, след като преди изборите не ми предостави поискан от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала.

Първо – че г-н Пламен Тончев одобрява незаконните действия на Денев.

Второто – че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурности и демокрацията в България.

Това е пореден случай, в който председателя на ДАНС не изпълнява задълженията си, настоя премиера Денков.

“Работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори, които изискват пълна координация и доверие между правителството и ръководството на ДАНС.

Такава в момента няма и това е факт, който стана очевиден за всички”, каза още акад. Денков.

Това, което ще публикуваме, са докладите с мотиви за това защо искаме той да бъде освободен, допълни той.

На въпрос има ли нова кандидатура за мястото на Тончев, Денков лаконично отговори: “Не, няма”.

Правителството е това, което координира работата на службите. Това, че е загубено доверието, е проблем на ръководството на ДАНС, допълни премиерът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts