| | |

Български журналист с разказ за работата си в Москва

В петък Русия нареди на кореспондента на Националното радио Ангел Григоров незабавно да напусне страната.

„Вестник „Российская газета” е правителствено издание, тип държавен вестник. Ние имаме едно подобно издание – Държавният вестник, който узаконява указите и постановленията. Той официално представя позицията на правителството и президентството”.

Това заяви журналистът Валерий Тодоров, предшественик на Ангел Григоров, по НОВА.

Той обясни, че в миналото е имало медии, които са се използвали като агенти под прикритие.

„БТА беше правителствена агенция и от някои съседни страни бяха изпращани колеги, част от тях след това станаха журналисти, но всъщност първата им професия беше от управленията на Държавна сигурност”, коментира той.

„Ние и сега не знаем как Гацак е напуснал страната. Тъй като при експулсиране обикновено се съпровождат лицата, ако това става незабавно – с придружители от службите.

Ако не, се изкачва посоченият срок, какъвто е случая с нашия кореспондент. Най-напред е извикан в Руското външно министерство.

Статутът на България в Русия е вражеска страна, неприятелска страна. Гацак може да очаква, че страна, която е член на НАТО може да премине и към задържане.

Ние до този момент не знаем по какъв начин е застрашил българската сигурност. 90% от информацията на службите се събира от явни източници, а с най-много информация разполагат журналистите и свещениците, ако погледнем в този план.

Дали се е страхувал и е имал основание да се укрива, ние все още не знаем”, поясни журналистът.

Относно дали са правени опити Тодоров да бъде вербуван от руските служби, той категорично заяви:

„Не. Никога, изключено” и добави, че колегите, с които се налага да общуват обикновено са доста силно ангажирани с пряката си работа.

„Извън това вече дали изпълняват и други функции, те по-скоро ги изпълняват във вътрешен план, защото от нас не знам дали могат да изкопчат информация, която би била в национален интерес на страната, тъй като работим в Русия”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts