| | | |

Асен Василев се курдиса в премиерския стол и обиди Радев: Президентът не е в час! ВИДЕО

Министърът на финансите Асен Василев седна в премиерския стол, макар и само за едно заседание. Министерският съвет се събра извънредно, за да приеме данъчните закони.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел заминаха на посещение в Израел. Скорошна промяна в закона позволява заседание на кабинета да води министър, а не единствено вицепремиер.

Извънредното заседание даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, снощи, коментирайки изборните резултати, по този повод да вметне:

“Василев си свика заседание”. И да добави, че ще има претенции към бюджета, които ще настоява да бъдат изпълнени.

Местните избори забавиха процедурата по приемането на данъчните закони и на бюджета. Василев и кабинетът прецениха, че не е добре да бъдат обсъждани по време на кампаниите, опасявайки се от превръщането им в повод за конфронтация с опонентите.

Още повече, че за някои от предложенията и в двата закона партньорите в “сглобката” предварително обявиха несъгласие.

Спорни ще се окажат идеите ДДС за ресторантьорите да се върне на стандартната ставка от 20%, дали да се дава бонус срещу информация за укрити данъци, както и да се отказва плащане, ако продавачът на стока или услуга не издаде касова бележка.

Министерски съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента, така че да може още този четвъртък да бъдат разгледани в комисията по бюджет и финанси.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет след края на извънредното правителствено заседание.

„Данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане още в края на септември, след което бяха взети предвид няколко предложения, които бяха взети в процеса на общественото обсъждане.

Законите вече са финализирани и готови за изпращане към парламента. След приемането им ще бъде фиксирана приходната част на бюджета и той ще може да бъде приет преди края на годината“, допълни министър Василев.

Финансовият министър посочи още, че нулевата ставка за хляба ще остане в сила до средата на следващата година.

На въпрос как ще коментира последните критики на президента Румен Радев, според когото „в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването“, Асен Василев отвърна, че президентът не е в час с политическите процеси в страната.

Ако сте наблюдавали последните две седмици, сте видели, че имаше доста голямо напрежение между партиите и всяка партия се бореше за нейния електорат и за бъдещето на страната.

Единственото общо бе да направим така, че да имаме една нормална европейска държава, а не да гледаме на Изток, към Москва, отбеляза финансовият министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts