| | | |

И Денков отряза пенсионерите за коледни надбавки. На въпрос ще подаде ли оставка, той… ВИДЕО

Премиерът на България акад. Николай Денков отговаря във Фейсбук на въпроси. Той бе запитан за увеличението на заплатите през следващата година.

„Няма пряка връзка между увеличението на заплати и ограничаването на дефицита на бюджета. За 2024 година допълнителните средства, които се отпускат за повишаване на заплатите, са 2 милиарда лева повече“, каза Денков.

Нормално ли е пенсионерите да нямат коледни надбавки при толкова ниски пенсии?, запитан бе той.

„Използваме всички възможности размерът на пенсиите да бъде достатъчно увеличени. Пенсионерите взимат коледна надбавка всеки месец, което е по-добре от еднократни 50 лева“, заяви министър председателят.

След като Асен Василев обяви, че пенсионерите няма да получат коледни надбавки, това бе потвърдено и от акад. Николай Денков.

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година по швейцарското правило с около 11%, и това, което трябва ясно да се каже е, че в момента използваме всички възможности самите пенсии и размера им да бъде достатъчно висок, каза Денков

Така че както сполучливо се изрази министърът на финансите, пенсионерите получават коледна добавка всеки месец, защото увеличението на пенсиите им се дава всеки месец, а не се спестяват средства през годината, за да може да им се дадат като някакъв подарък на края на годината, добави той.

Много по-справедливо, много по-смислено е да им се дава максимума, който може всеки месец, отколкото да се залъгват с едни 50 лева в края на годината, каза още премиерът

Относно еврозоната, той изрази мнение, че можем да се надавяме да бъдем приети и със сегашната инфлация.

„Хърватия беше приета в еврозоната без да изпълнява всички критерии. Тези оценки ще се правят през апри и май и тогава не е ясно каква ще е инфлацията у нас. Действаме по план“, обоснова се Денков.

Денков бе попитан, дали ще подаде своята оставка, ако не ни приемат в Шенген.

„Това, което прави вътрешно в държавата се оценява високо в Европа. Остава да завършим промените в правосъдната система. Вярвам, че през декември ще има положителна развръзка с членството ни в Шенген“, отговори премиерът и подмина тънкия момент с питането за оставка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts