| | | |

Минчев: Министерства няма да дадем на ГЕРБ при ротацията, единствено ще има смяна на премиера и вицепремиера.

“Местните избори са едно събитие, което няма отношение със случващото се в Народното събрание. Ние бяхме в парламента днес. Не се регистрирахме, защото при така оформилата се ситуация с липсата на ГЕРБ и ДПС, мнозинството остава във “Възраждане”, БСП и ИТН.

Това не означава революция или преврат, но нормалната работа на НС изисква политическото мнозинство да бъде стабилно и да стои зад своите приоритети и цели.

Когато тази част от мнозинството липсва, това не е нормална ситуация и не може да обезпечи нормалната работа.

Сутринта казаха колегите, че имат партийни ангажименти, поради което няма да бъдат днес в пленарна зала. Това беше информацията, която ни дадоха”.

Това заяви Никола Минчев от “Продължаваме промяната” в студиото на предаването “Лице в лице” по БТВ.

“Когато подобен анализ като този на ГЕРБ се случва три дни след балотажа на местните избори, това изглежда, че по някакъв начин е обвързано с резултатите от току-що отминалите избори.

Местните избори не са показали някаква коренно различна политическа ситуация в страната, заради която да се налага някакво съществено прекрояване на управленското мнозинство.

Също така критики винаги може да има и ние сме отворени за конструктивни такива.

Беше споменато от Борисов, че може да има нов начин на общуване. И досега ресорните министри ходят на ресорните си комисии, това е част от нормалното функциониране на Народното събрание.

В този смисъл не разбирам тази част от критиката на колегите от ГЕРБ. Когато едни министри действат в сферата си на компетентност, в това няма нищо странно.

Ако има някакви съмнения около действията, или критика, това може да стане по институционален път – чрез контрола, който осъществява Народното събрание.

Може да се мисли по такъв документ, но ако това е коалиционно споразумение на министерски постове, това е друга тема, за която не сме съгласни. Не сме отворени за промяна в тази насока.

Разпределението на министерствата като е договорено в началото, това е фиксирано. След четири месеца, когато дойде ротацията, единственото сигурно е смяна на премиера и вицепремиера. Оттам нататък други персонални промени не са договаряни.

За да се случат такива, трябва да има съгласие от всички участващи страни.

В този смисъл ако идеята е за спускане на някакво споразумение, което означава да се парцелират министерства по партии, тук отговорът е не.

Нека да има ангажименти за срокове”, добави още Минчев.

„Не сме подавали документи за членство в АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа). „Продължаваме промяната“ все още не е член на нито една политическа общност в Европейския парламент (ЕП)“.

Относно оставката на Мустафа Карадайъ като председател на ДПС Минчев каза, че тепърва ще стане ясно как това ще се отрази на отношенията между ДПС и „Продължаваме промяната“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts