| | | |

Масово се подават оставки в общините с нови кметове от ПП/ДБ, започна от Благоевград

Валят оставки в община Благоевград.

Дни, преди встъпването в длъжност на новия градоначалник, Методи Байкушев напускат шефове на отдели и дирекции, както и служителите в Инспектората от администрацията на бившия кмет Илко Стоянов, твърди регионалният сайт struma.com.

Молби за напускане са депозирали Бойко Начев- директор на информационно и административно обслужване, Стефан Попов- управител на общинското предприятие “Благоевград Строй Ремонт ” , Любомир Треновски, директор на дирекция “Планиране и инвестиционна дейност”, както и ръководителите на групи в инспектората Антон Ковачев и Димо Киров.

Молба за напускане са подали още служители на инспектората, сред които Анели Никова, Добрин Балтов и др.

Из кулоарите на общинска администрация, където дни наред настроението е минорно, се говори, че ще има още оставки до вторник, когато е насрочена сесията, на която предстои да положат клетва новите общински съветници и кметът Байкушев.

Дали масовото напускане е знак на солидарност попитахме бившия кмет Илко Стоянов, който бе лаконичен:

“Решението си е изцяло тяхно, моят съвет е всички в администрацията да запазят спокойствие и останат на работните си места, ако новият кмет прецени, че някои от тях не са му нужни да ги освободи, ако пък ги запази да останат на работа, защото всички имат семейства, а времената са тежки, каза Стоянов и допълни, че

служителите от инспектората напускат обидени, заради това ,че по време на кампанията бяха наричани “мутри”, именно от обкръжението на новия кмет Методи Байкушев.

Други били обект на нападки и заплахи за уволнение от хора, които се присламчили към кмета Байкушев след победата му и по познат почерк са започнали да се правят на кадровици.

Нещо, което същите тези хора правят при всеки нов кмет и благоевградчани ги познават.

Те бяха в центъра на победния кючек купон пред офиса на Румен Томов през 2019-та, прегръщаха Илко Стоянов след победата му през 2021, скандираха и името на Методи Байкушев преди няколко дни.

Посрещат с истерични овации всеки нов кмет и после първи хвърлят камъни по него. Ликовете им се открояват, запечатани в множеството празнични следизборни видеа, които обикалят мрежата.

Във вторник следващата седмица предстои тържествената клетва, след която кметът ще влезе в кабинета си.

Очаква се тогава да бъде предложен и новия екип, с който градоначалникът ще управлява общината.

Вече се спрягат какви ли не имена като заместници, засега обаче няма нищо категорично и сигурно около новите назначения.

Предстои и избор на председател на Общинския съвет, очаква се сериозно напрежение и в тази посока, тъй като мераклиите за този пост не са малко.

Въпросът е кой как ще проведе преговорите с колегите си от общински съвет и вече са започнали совалки между съветниците около избора на ОБС шеф. Предстоят трудни времена за новия кмет, пред когото има сложни за решаване кадрови ребуси и множество проблеми.

Време за губене няма, тъй като има приближаващи срокове, заложени по проекти или отговорни общински дейности.

Няма да му е лесно на кмета Методи Байкушев да овладее и новия разнороден и екзотичен общински съвет, в който все още не знаем какви хора са попаднали, какъв е образователният им ценз и с каква експертиза ще решават съдбините ни.

Пазарлъците за постове и службички предстоят, така че ще наблюдаваме с интерес процесите, които започнаха да текат под купола на общината.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts