| | | | |

Разкритията на Делян Добрев се потвърдиха: С дерогацията “Лукойл” генерирал свръхпечалби и издържал “Вагнер”

“Луклойл” са нарушавали дерогацията, която им издейства правителството на Кирил Петков, като са изнасяли горива към страни от Европейския съюз и САЩ.

Това е показало съвместно мащабно разследване между Центъра за изследване на демокрацията, международната организация “Глобал Уитнес” и финландския център за енергийни проучвания “Креа”, което малко по-късно днес ще бъде публикувано в “Политико”.

В статията, която тази сутрин бе публикувана най-напред в платена версия на изданието се посочва, че с помощта на България, Кремъл е набрал допълнителни 1 милиард евро за военните си действия през тази година, благодарение “вратички” в правилата за санкциите на ЕС.

снимка: Архив

За разследването разказа в ефира на БНТ енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

И посочи конкретни случаи, когато горива от пристанището в Росенец са отишли в Ротердам и в САЩ през Малта и така са нарушили санкциите.

Рискуваме рафинерията да попадне под санкции и, ако това се случи, ние няма да можем да я използваме, категоричен е той.

Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за “Лукойл”, заяви в предаването “Денят започва” той.

“Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Те се запазват на близки до средноевропейски цени, въпреки че са една идея по-ниски – около 5%.

Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат, ако се вземат впредвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара за барел. При средни цена на пазара около 90 долара”, подчерта Мартин Владимиров.

“Редица правителства вече, откакто влезе дерогацията в сила, помагат за това “Лукойл” да генерира свръхпечалба, която се изчислява общо от март 2022 година около 3 млрд. долара.

Току-що публикувахме разследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация “Global witness” и финландски център за енергийни проучвания – само за тази година от март до юли “Лукойл” е генерирал допълнително 1 млрд. евро

както заради потреблението у нас на руски суровт нефт, така и заради износа на финални горива за страни от целия свят.

Това противоречи на дерогацията, която не позволява износ на горива за други страни, освен за Украйна.

Дерогацията не е дадена на “Лукойл” за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители”, обобщи експертът.

България е четвъртият най-голям вносител на руски петрол в света! Няма такава дупка в санкционния режим никъде другаде, възмущава се Владимиров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts