| | | |

Екшън в парламента: Обиди и истории за загинали и чували за трупове нажежи страстите

Депутатите се скараха още в началото на дебатите по първото гласуване на Законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерски съвет. Той предвижда отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина.

Докладът на здравната комисия обаче нажежи обстановката в пленарна зала.

С единодушие от 140 гласа “за” депутатите приеха отпадането на задължителната карантина при COVID-19, която вчера мина в здравната комисия.

Дебатът обаче премина в обиди и припомняния на тежки истории от времето, в което заразата избухна. Набързо текстовете минаха и на второ четене – с подкрепа от 171 народни представители.

Костадин Костадинов от “Възраждане” видя потвърждение на поведението им преди 2 г., когато отказваха им да носят маски.

“Тогава всички бяха против, сега всички са за”, коментира той отпадането на маските. “Ще подкрепим този законопроект, той на практика е наш, но закъснял. Кой ще понесе отговорност за публичното насищане в периода на т.нар. пандемия за огромната психо атака към българските граждани и увреденото обществено психическо здраве”, попита той.

Костадинов заподозря, че сред подсмърчащите в залата депутати без маски и сега може да има болни с КОВИД. С този законопроект обаче се връщала една нормалност, смятат от “Възраждане”. И поиска извинения за заплахите с чували за трупове и препълнени гробища.

Никой не бива да си позволява вече, размахвайки измислени заплахи, да тероризира хора, заяви Костадинов.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ обаче го контрира, че от “измисления вирус” са загинали много хора. На вашата централа трябва да сложите паметна плоча за коронавируса, защото той ви вкара в НС, заяви депутатът.

Манол Пейков от ПП-ДБ пък скочи, че имал 28 приятели, загинали от COVID.

“Включително и личният ми лекар, който стана една сутрин в 4 часа и падна от тромб, така приключиха нещата. Забавно ли ви е, господа? Смее се едно момче с гел, което трябва да харчи малко пари за книги”, заяде се той.

“Този вирус мутира и вече не е какъвто беше. Така се случва в историята на вирусите. Костадинов знае тези неща, съмнявам се за г-н Ганев.

Но г-н Костадинов използва лековерността на хората за собствен интерес, затова не е изчезнала “Възраждане”. Тя идва на вълни. Както дойде и “Атака”, и вашият приятел Качамаков (Каракачанов – бел. ред).

Това, което гласуваме в момента не е онова на “Възраждане”, няма нищо общо. Това е популизъм в най-чист вид. Костадинов го знае, вашата роля е да манипулирате хората” заяви той.

Костадинов обаче повдигна въпроса за “купените” серитфикати за ваксинация. И на свой ред попита колко хора са умрели при изпитването на ваксините.

Смъртността обаче се повишила заради отмяната на планови операции, той самият имал такива приятели.

И разказа за загинал от рак, който за влизане в болница, за вливане на болкоуспокояващи, тестът му показал COVID, а в смъртния му акт пише, че е починал от вируса.

Същата била констатацията и при загинал в катастрофа с черепно-мозъчна травма и счупена трахея.

Станислав Балабанов от ИТН пък реши да пита екс здравния министър Костадин Ангелов, който сега е шеф на ресорната комисия в НС какво го е “обърнало” 3 г. по-късно.

“И вие вече сте на тезата на здрави разум”, добaви още той. ИТН никога не отричали COVID, но отричали “полиtически фашизъм който вашето правителство опитваше да налага, използвайки го”.

Според него Бойко Борисов използвал брифингите за политическа пропаганда. “Онзи с черната униформа работи това, за което е добър във ВМА, а черната униформа е в шкафа”, заяви той, визирайки ген. майор Мутафчийски.

“Ако трябва да избера страна или мнение, гледах как г-н Борисов вместо да дава алтернатива ви разказваше с джипка по магистралите, вас и проф. Балтов”, обърна се той към Костадинов.

Балабанов разчитал на проф. Чорбанов, чиято тема устояла във времето. COVID бил сериозен казус, но за да е обикновен вирус е трябвало всички да минат през него, за да изградqт хората имунитет.

“Защо се налагаше да ни затваряте, затваряхте и парковете? Защото имаше протести. А г-н Борисов искаше да оцелее политически. Появиха се нови политици, които не разбираха с какво се сблъскват. Налагаха задължения всички да се ваксинират…”, напомни той.

ИТН подкрепят предложението, но смятат, че е закъсняло, а ГЕРБ не е трябвало да използват медиите, за да налагат масов страх.

Костадин Ангелов излезе да защити лидера на ГЕРБ Борисов, който бе премиер при избухването на COVID.

Според него премиерът се появил на въпросните брифинги 2 пъти – когато трябвало да бъдат взети “изключителни големи мерки с компенсирането, с няколко милиарда за всички онези хора”.

И изненадващо предложи на Балабанов някой ден в комисия, без медии и публичност да му покаже клипче. “Всичко, което се вижда, е свързано с чувалите. Да видите какво се случваше в “Пирогов” по онова време”, намекна той за многото загинали.

“Няма да забравя когато зам.-министър трябваше да докара камиони от границата, собственост на митниците, защото бяха конфискувани. Хладилни камиони, които се разположиха в “Пирогов”, “Александровска” и на още едно място в София, тъй като нямаше места в хладилните камери.

Всичко това го спестихме на българските граждани. Не го казахме и показахме. Не бе човешко в онзи момент”, заяви бившият здравен министър.

На предложението Балабанов отговори с припомняне на клипчета с хора, които умират по стълбите, защото нямаше легла в болниците.

“Заради паниката, която правителствотo ви наложи, нямаше места. Всеки с кашлица тичаше в болниците от страх да не е с ковид”, напомни депутатът.

Той иронизира и позоваването на ценностите на демокрацията.

“Удобно е 3 г. по-скъно всички да говорят за ценностите й, а вие налагахте диктатура, налагайки медицински фашизъм. Никоя власт не трябва да използва страха на хората за политически цели”, заяви депутатът на ИТН.

Иван Ченчев от БСП обяви, че в партията ще подкрепят облекчаването на мерките. Преди 3 г. обаче никой не е попитал хората какво да се случва.

“Да, имаше масова истерия не само в България, но това е ролята на властите – да решат какви мерки да въведат и как да ги представят. Бе въведена масова психоза, за което има виновни. Начело с министър-председателя. Дори и ръководен от добри мисли за населението, това, че е мислел, че мерките са добри, не значи че са добри”, заяви социалистът.

Тежките истории провокираха Лъчезар Иванов от ГЕРБ да даде малко статистика.

“От КОВИД починаха 38 582 души”, заяви той. В тях били записани и хора, които не са починали конкретно от това, призна обаче депутатът. Но призова да се сравнят данните с починалите от предната година.

“Като лекар искам да благодаря на всички онези, които денонощно работеха, а тук се подхвърля, че получавали пари. Никакви пари не могат да заменят денонощния труд на лекарите.

Този вирус, който бе пандемия, показа нещо много важно. Никой не знаеше как да го лекува. Занапред може да бъдем изправени пред още такива изпитания. Лесно е да се правят политически изказвания и да се вадят дивиденти, но където е изгоряло, остава болката.

Нямаше схеми, нямаше форма и начин на лечение”, заяви Иванов. И посочи, че “отвън в първия етап ни казаха, че се справяме най-добре в Европа, бяхме по най-нисък процент на смъртност”.

Иванов добави, че за последното денонощие са починали още двама от Ковид. Той смъмри и вълната антиваксъри.

“4,700 млн. души са се ваксинирали”, подчерта той, макар сред тях може да има и фиктивни. Към днешна дата 1677 души са се ваксинирали сега без пропаганда и реклама, добави още депутатът на ГЕРБ. Той се ядоса на съветите хората да не се ваксинират.

Цончо Ганев от “Възраждане” пък припомни забраните за ходене на Витоша, махнатите пейки в паркове, глобите за маски. Затова имало и протести, дали своя дан и кабинетът на Петков да бъде свален. Такива имало в Европа и по целия свят.

И настоя, че имало българи, които се прибирали в България, за да си купят зелен сертификат.

Той разказа и за общински съветник от ГЕРБ във Варна, който преди да влезе в НС твърдял, че няма да се ваксинира, защото е вредно. След въвеждането на сертификатите той обаче се оказал с такъв. Кой лъже, попита Ганев.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ настоя, че въведените ограничения са били прилагани в други страни и било заимствано от тях. Решенията тогава не се взимали от политически лидери, а от експерти.

“1,3 млн. бяха излекувани от българските лекари, много лекари дадоха живота си за това. Поклон пред всички, които се трудеха денонощно. Само един да бяха излекували, пак щеше да е добре”, добави той.

Искре Митев от ПП-ДБ опита да върне дебата към конкретните текстове, които се гледат в зала.

“Ще бъдат ограничени последствията за хората, които са болни от заболяване, което няма същия статут. Не разбирам каква е ползата да си припомняме ужаса, който преживя човечеството с това заболяване”, настоя той.

“Всеки има страшни истории от пандемията, а днес променяме статуса на едно заболяване, което няма същата сила. Важно е да се каже, че министерството и вносителите внасят адекватни мерки, както мерките тогава бяха адекватни спрямо тогавашната ситуация”, настоя депутатът на ПП.

Имунологът от ИТН проф. Андрей Чорбанов изтъкна, че в африканските села смъртността от вируса е била много малка, защото те нямали пари за мерки и ваксини.

“Бизнесът с пандемията бе огромен. Десетки милиарди, изразходвани за ваксини и експериментални лекарства. Няма терапия, която да лекува човек, болен от корона вирус. Пандемия имаше”, посочи той.

И обясни какво е пандемия – едно заболяване да е на поне 3 точки в света. “До колко то е обществено опасно и бе безумно сложено с списъка на опасните болести като чума и холера.

Колко умряха от COVID и колко заради него? Всеки ден умират по около 300 души. Около 90 хил. на годинa, които умрат по някаква причина. Най-смъртоносен е херпес вирусът, всички ние сме позитивни за него.

Това че сте позитивни за един вирус, не означава, че той е опасен, камо ли да е вкаран в закон като общественоопасен”, обяви имунологът.

И уточни, че не е отричал наличието на вируса, самият той е бил в болница, а лекарите са полагали много усилия.

Емоционалния изблик на Георги Георгиев от “Възраждане” обаче провокира неочакван удар от Христо Даскалов от ПП-ДБ. Не ви стига образованийцето, заяде се Даскалов и взе да разказва за Испанския грип, който взел около 20 млн. жертви.

“Доста милиона човека, над 500, между 18-та и 20-та година са заболели от грип. Това заболяване е сходно с испанския грип. Трябваше ли човечеството да даде няколко милиона жертви, за да е доволна пария “Възраждане” “, продължи Даскалов, а хората на Костадин Костадинов започнаха да шумят от местата си.

Председателстващата заседанието Росица Кирова не издържа поведението им и ги смъмри, че обидата за образованието не бива да ги провокира да реагират “по този просташки начин”.

Георгиев обаче реши да отговори на Даскалов и иронизира, че колегата му от ПП-ДБ “явно е живял 200 г., за да помни Испанския грип”. И изтъкна, че е инженер химик.

Освен това при Испанския грип медицината не била напреднала толкова. Той обвини ПП-ДБ, че са предатели – “за няколко жълти стотинки се продавате и то за сметка на целия български народ”.

Явор Божанков от ПП-ДБ обяви, че поведението на “Възраждане” е недопустимо и обидно за хората, които са работили и работят в здравната система.

“Въпреки всичките дефицит българските медици бяха там и много от тях платиха най-високата цена. Дължим им уважение. Нямате право на това поведение заради жертвите. Заради популисти като вас жертвите са повече, отколкото трябва да бъдат”, атакува той.

Според него “Възраждане” са излъгали, защото твърдяха, че няма да се ваксинират, а се оказа, че са.

“Колко от тези, които се изказаха, са с ваксина? Сигурно повечето. Вие сте ваксинирани, а убеждавахте народа да не се ваксинира. Носите отговорност. Само за това трябва да сте по-тихи от тревата”, заяви Божанков.

Цончо Ганев не му остана длъжен и се заяде в политическото му минало, припомняйки, че е бил в партия, която го е “направила да е що-горе известен, за да акостира в друга партия”.

“Като бяхте в партията, която ви е създала в политическото пространство, тогава бе пандемията.

Тогава бяхте написали: “Колкото маските ще спрат вируса, толкова и гащите ще спрат пръднята”. Това е вашият морал.” контрира го Ганев.

И вметна, че е акостирал от малка сглобка в розова сглобка. “Говорейки такива цинизми по отношение на мерките, не ви дава морално право сега да обвинявате други. Още повече за ваксинирането, ако бяхте поне малко честен и коректен, поне малко, трябваше да отбележите, че сме казвали, че ваксинирането е личен избор.

Който иска да го прави – да го прави, а не принудително, както правеше правителството на Кирил Петков. Това е разликата ние какви демократи сме, а вие какви розови демократи сте”., заяви Ганев. И попита дали наличието на сертификат означава, че тези хора наистина са ваксинирани.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts