| | | |

Навръх 10 ноември Митрофанова отвори Руската църква и заяви: Църквата и земята под нея са ни подарени, на Русия е!

В 9.35 часа тази сутрин, Руската църква отново отвори врати след 50 дни под ключ. На литургията днес присъства и посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Храмът беше затворен, след като държавата ни отзова трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила. Очаква се новият предстоятел да отслужи първия си молебен в събота.

Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук пристигна малко преди 9.00 ч , за да отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата.

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма “Св.Николай” във Виена.

Столичният храм “Св. Николай Мирликийски” беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му – архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Покрай шпионския скандал се породи и спор – чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата.

Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата започна проверка

снимка: Кадър

Още в първите секунди при пристигането си Митрофанова беше попитана: “Чия е тази църква – руска или българска”.

Тя отговори светкавично: “Руска!”

Посланикът на Русия у нас обясни, че земята под църквата и самата църква са били подарени на Кремъл още по времето на бившето царско посолство.

“Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом – това е бившо царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме – всички документи от самото начало на създаването на тази църква”, каза Митрофанова.

“Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим”, посочи посланичката.

“Всички документи са в мен”, заяви тя.

“Надявам се за в бъдеще да няма проблеми с нея. Имаме нотариален акт за храма. Какво има в тези четири тома, събрани от прокуратурата като нотариалия акт е една хартия?”, попита тя

На въпрос защо новият предстоятел на храма отец Владимир е пристигнал с кола с украинска регистрация, руският посланик отговори:

“Защото тук един от свещениците е от Украйна, от Донецк”.

На въпрос ще има ли още проблеми с Руската църква, Митрофанова обясни:

“Проблеми има всеки ден, едни или други, образуват се различни препятствия , но се надявам да няма. Църквата така или иначе е отделна от държавата и трябва да работи нормално. Тази църква е популярна сред софиянци и се надяваме всичко да бъде наред.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts