| | | |

В СОС има консенсус – никой не иска Борис Бонев за шеф на Съвета

В Столичния общински съвет (СОС) има консенсус – Борис Бонев от “Спаси София” да не бъде избран за шеф на Съвета.

Това е резултатът от срещите на “Московска” 33 днес, 18 ноември, на кмета Васил Терзиев с политически партии.

Новоизбраният кмет покани партиите на разговор под благовидния предлог да намерят допирни точки по политиките за града. Но се разбра, че истинският повод за срещата е да се потърси подкрепа за Борис Бонев – кандидатът на ПП-ДБ-СС за шеф на СОС.

Не е ясно дали самият Бонев е участвал в срещите, защото бе засечен от репортери сутринта да влиза на “Московска” 33. Но както се казва, той е общински съветник, тук работи.

Терзиев покани всички партии, които имат представители в СОС, но се отзоваха само БСП, “Възраждане” и КОД (“Синя София”). ГЕРБ и ИТН отказаха. И се разбра, че дошлите са категорични в едно – не искат Бонев.

Позицията на втората политическа сила в Съвета – ГЕРБ, сутринта повтори Георги Георгиев, който до неотдавна беше председател на СОС, а сега е съветник от ГЕРБ-СДС.

Отказваме пазарлъци, категоричен бе той. И добави: “На ПП-ДБ-СС им е необходимо ясно мнозинство, а не да дърпат хора по коридорите!”

Третата политическа сила в СОС – БСП, също отказа подкрепа за Борис Бонев. Имаме свой кандидат – Диана Тонова, напомни на медиите, които го чакаха след срещата с Терзиев Георги Свиленски.

Почти същият бе отговорът и на Деян Николов от “Възраждане”. За Борис Бонев не сме говорили, който иска, да подкрепи нашия кандидат, каза той на излизане от “Московска” 33. И както по-рано Георгиев, припомни, че отговорност на най-голямата група в СОС е да осигури нормалната му работа, част от която е и изборът на председател.

И така в навечерието на второто заседание на новоизбрания Съвет, свикано на 20 ноември, стана ясно това, което се виждаше и на първото – Борис Бонев не се ползва нито с политическа подкрепа, нито с авторитет.

Припомняме, тогава на два тура той не получи мнозинство, за да оглави СОС.

Какво се случи на 13 ноември, когато новоизбраните столични съветници се заклеха и проведоха първото си заседание?

Най-голямата група в СОС „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ – „Спаси София“ номинира Борис Бонев за председател. Втората по численост ГЕРБ – СДС не издигна кандидат. Третата – БСП, предложи Диана Тонова, „Възраждане“ – Красимир Гълъбов, ИТН – Пламен Данаилов.

На първия тур всеки един от тях получи толкова гласове, колкото са съветниците от съответната партийна група, с което политическите сили демонстрираха твърдост и дисциплина – все пак изборът е таен.

Във втория тур участваха класиралите се на първо и на второ място Бонев и Тонова и отново не бе избран председател. Двамата пак получиха толкова гласа, колкото имат излъчилите ги формации. Останалите гласуваха с недействителни бюлетини.

Ако се съди по думите на Свиленски и на Николов от днес, БСП и “Възраждане” ще предложат отново Тонова и Гълъбов.

От страна на ГЕРБ няма заявки за промяна в позицията.

Ако и ИТН постъпят в понеделник така, както и преди седмица и отново издигнат Пламен Данаилов, ще видим пълно повторение на вече видяното.

Всъщност, такава прогноза вече направи Антон Хекимян от ГЕРБ – СДС.

Местата в 61-членния Столичен общински съвет са разпределени така: ПП-ДБ-СС – 23, ГЕРБ-СДС – 14, БСП – 9, “Възраждане” – 9, КОД и ИТН – по трима, ВМРО – 1.

В Съвета има и един независим общинар – Иван Алексиев, който бе избран с бюлетината на “Възраждане”.

Кандидатът за председател на СОС трябва да получи поне 31 гласа, за да го оглави.

След заявената вече позиция от страна на ГЕРБ, БСП и “Възраждане”, става ясно, че Бонев няма как да застане начело на Столичния съвет. Изброените партии имат 32 гласа.

Изводът е прост – дори да харесва на всички останали, напористият младеж Борис Бонев няма как да бъде избран.

И ако наистина иска Столичният съвет да заработи, най-голямата група в него – ПП – ДБ – СС, трябва да се огледа за друг кандидат. Който да се ползва с авторитет, доверие и харизма, каквито не стигат на Бонев.

Източник: Епиентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts