| | | |

Денков пак маже за Киро, заплаши да хвърли оставка до часове, ако… ВИДЕО

Премиерът Николай Денков изрази готовност да си подаде оставката, ако вътрешният министър Калин Стоянов категорично не припознае полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове и не го осъди по категоричен начин.

Според Денков е имало превишаване на полицейски права пред Националния стадион.

Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуване и продаване на гласове.

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод интервю на вътрешния министър Калин Стоянов пред NOVA.

В неделя пред Нова Телевизия Стоянов заяви, че съпредседателя на ПП Кирил Петков е бил този, които “два дни” го е убеждавал да поеме поста на министър. Той пък приел с уговорката, че сам ще вземе решенията си. Имало обаче опит за намеса в МВР и затова и сега му искали оставката, допусна Стоянов.

“Това, което знам е, че имаше няколко случая, в които от страна на министъра идваха предложения за хора, за които имаше сигнали, че има проблеми с тях, включително и досъдебни производства.

И за някои от тези хора Кирил Петков е казал: “да, тези хора са неприемливи”. Но това е част от цялостната ни структура, в която сме казали, че трябва да има съгласие и от двете страни, за да бъдат назначени хора. Така че тук няма нещо ненормално.

Това, което би било е, ако Кирил Петков е поискал преференции за една или друга партия. Никога не съм чувал такова нещо и никога не съм имал такъв разговор, с който и да е от двамата”, каза премиерът.

Денков посочи, че вътрешният министър се справя блестящо с работата по отношение на членството на страната ни в Шенген.

“А ако има проблем, то е в 2 отношения – недооценка на ситуацията на протеста на футболните фенове, вторият проблем е, че не чувам категорично осъждане от страна на министъра на това, което видяхме от страна на полицейските сили като злоупотреба, заяви премиерът.

По думите му трябва да бъде сформирана комисия в НС заради полицейското насилие.

Това, което говорихме с Мария Габриел, имахме разговор преди 2 часа, е да влезе в Народното събрание една анкетна комисия, която да изчисти какво точно се е случило кой е бил момичето, журналистите, кой е ритал хората, защо е имало полицаи без отличителни знаци и др.

Има противоречия, които трябва да се изчистят и политиците, които ще изровят тази информация и тези, които го защитават, да се убедят това може ли или не може, настоя Денков.

“Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците”, заяви Денков. Той акцентира, че на протеста е имало полицаи без отличителни знаци и превишаване на права.

”Ако Калин Стоянов излезе и каже нещата, които аз казвам и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него. Но ще имам проблем, ако продължава да замазва”, каза Денков.

През последните 5 месеца има няколко съществени дейности, по които има напредък – едната е свързана със създаването на национален съвет за превенция и защита от домашно насилие.

За първи път е създадена и структура в МВР за подкрепа на жертвите на домашно насилие, коментира Денков.

Премиерът отчете, че за първи път също така е подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на правосъдието, МВР, Националното бюро за правна помощ, което позволява жертвите на домашно насилие да получат безплатна правна помощ.

Създадени са и 2 нови кризисни центъра, с което общият им брой е 31, с 348 места за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие.

Денков коментира и протеста на футболните фенове.

По думите му има превишаване на права от страна на служители на МВР и те нямат място в редиците на полицията. “Тези полицаи петнят полицията и нямат място там”, заяви Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts