| | | |

Тежко ви и горко, ако се топлите на парно или климатик, за всичко е виновен Асен Василев

Шокови сметки за отопление ще плащаме през следващите месеци, а сред причините за това е желанието на министъра на финансите Асен Василев да напълни държавния бюджет. Ако се отоплявате на газ или на дърва, тази зима ще дадете по-малко пари.

Но сметките ще нараснат за хората с парно и отопляващите се с климатици, пише “Труд”.

Хората с парно ще плащат с малко над 10% по-скъпо за отоплението през зимата, въпреки рязкото поевтиняване на газа спрямо миналата година. Цената са самото отопление беше увеличена минимално.

Но от Министерство на финансите и депутатите решиха, че за хората с парно не е необходимо да има намалена ставка на ДДС, както беше през миналия отоплителен сезон.

За ресторантите остава по-ниският ДДС от 9 на сто, но за хората с парно беше върната стандартната ставка от 20%, което ще доведе до повишение на сметките.

Например, ако през миналата година за апартамент от около 80 кв. метра в София през най-студените месеци едно семейство е платило по 390 лв., сега ще трябва да плати 430 лв. По-малки ще бъдат сметките, само ако времето се задължи по-топло от миналата зима.

В резултат на поевтиняването на газа, сега може да бъдат намерени дърва за огрев и пелети на по-ниски цени от миналата година. Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, показват изчисления.

Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от използването на дърва и екобрикети, но тази година също ще бъде по-евтино от парното.

През месец ноември миналата година “Булгаргаз” продаваше газ на цена от 123,87 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС. В момента цената на “Булгаргаз” е значително по-ниска – 88,61 лв. за мегаватчас, което води до поевтиняване и на горивото, което стига до домакинствата.

Цената на газа дори е по-ниска от ноември 2021 г., когато беше 93,19 лв. за мегаватчас.

Но през ноември 2021 г. цената на парното в София беше 98,48 лв. за мегаватчас, а сега цената е 137,93 лв. за мегаватчас.

Това представлява поскъпване на парното с над 40 на сто в рамките на две години, при положение, че цената на газа сега е по-ниска. В резултат на всичко това отоплението с парно вече излиза твърде скъпо за много домакинства.

За апартамент от около 80 кв. м. в София през най-студените месеци на миналата година дойдоха сметки за около 390 лв. През тази зима при същите температури за отопление на апартамента домакинството ще даде около 40 лв. повече спрямо същия месец на миналата година.

Ако през миналата зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лв., през тази зима домакинството ще трябва да плати около 1650 лв., или с близо 150 лв. повече.

Като тези пари няма да отидат за газ, за заплати в топлофикацията или за ремонти, а директно ще влязат в държавния бюджет, защото тази зима повишението на сметките за парно идва изцяло от връщането на ставката на ДДС на 20 на сто.

Идеята ДДС за парното да бъде намален на 9% беше по-ниската ставка да важи докато цената на газа е рекордно висока. Сега газът е доста по-евтин от миналата година, но цената на парното не беше намалена, а напротив – дори без ДДС е с минимално увеличение.

Но от Министерство на финансите решиха, че подпомагането на домакинствата чрез по-ниска ставка за парното трябва да приключи и не предложиха удължаване на срока на използване на ставката от 9 на сто.

При ресторантите обаче министърът на финансите Асен Василев предлага действието на по-ниската ставка на ДДС за бъде удължено, а наред с това предлага мерки за излизане на бранша на светло.

При плащането на парно обаче, мерки за излизане на домакинствата на светло не се налагат, защото не могат да избягат от плащане на ДДС, и по-високата ставка на данъка беше върната.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини.

Отоплението чрез дизелово гориво излиза доста скъпо, въпреки че е по-евтино от миналата година, защото цените на горивата леко се успокоиха. Използването на котел за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, но разходите също са значителни. По-евтино излиза използването на дърва за огрев или екобрикети.

Ситуацията ще се промени при старта на свободния пазар

С климатик все още е най-изгодно
Инвестицията няма да може да бъде изплатена

Отоплението с климатик все още е изгодно, но с излизане на домакинствата на свободния пазар на ток това ще се промени.

Отоплението с климатик продължава да е най-евтино. Причината за това е, че съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1.

Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Най-икономичните климатици са хиперинверторните.

Те имат най-високи коефициенти на трансформация на енергията при отопление и охлаждане. Първоначалната инвестиция за тях е висока, но се изплаща с времето.

Отоплението с климатици от висок клас струва близо два пъти по-евтино отколкото с парно и за апартамент от 80 кв. м през най-студените месеци излиза около 200 лв. на месец.

Използването на климатици все още е изгодно, защото цената на тока за бита се определя от КЕВР.

Цените на тока са регулирани, но през тази зима сметките на хората, отопляващи се с климатик, ще бъдат по-високи, защото от 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители беше повишена средно с 4,4%.

Традиционно през последните години вдигат цената на парното и тока в средата на годината, когато хората не плащат сметки за отопление. Подобна ще бъде ситуацията и през 2024 г.

Първоначално беше планирано първата стъпка за либерализация на пазара на ток да бъде от 1 януари 2024 г., но депутатите решиха това да стане от 1 юли следващата година.

А от края на 2025 г. домакинствата ще минат изцяло на свободния пазар на ток, което може да доведе до два-три пъти повишение на цената.

През миналата година заради високите цени на дърва за огрев, пелети и газ много хора купиха климатици, за да им излезе отоплението по-евтино. Действително при използване на климатик от висок клас сега отоплението излиза по-евтино, отколкото с парно.

Но само след две години ситуацията ще бъде коренно различна.

Токът за бита ще бъде много по-скъп.

За да бъде изплатена една инвестиция в климатик, той трябва да бъде използван няколко години. Но хората, които купуваха климатици миналата година, може да нямат тази възможност, защото след две години може да се наложи да се върнат на отопление на дърва, заради високите цени на тока.

Въвеждат базова цена на електроенергията за домакинствата

От 1 юли правителството определя цената на тока
Промените влизат в сила от средата на 2024 г.

От средата на следващата година правителството ще решава каква да бъде цената на тока за бита. Тази схема за определяне на цената ще продължи до края на 2025 г.

Правителството ще решава какви сметки за ток да плащат гражданите. Това гласят новите текстове в Закона за енергетиката, които неотдавна парламентът пак прие като отхвърли ветото на президента върху промените.

От 1 юли 2024 г. ще бъде определена базова стойност на електрическата енергия за 1 мегаватчас, която битовите потребители ще трябва да плащат. Към тази базова цена ще бъдат добавени разходите на доставчиците на електроенергия със съответна норма на печалба и така ще се определя цената на тока за бита.

От средата на следващата година доставчиците на ток ще купуват електроенергия по пазарни цени. А за разликата между пазарната цена и базовата цена за домакинствата ще бъдат изплащани компенсации, както в момента такива компенсации има за бизнеса, ако купуват електроенергия на цена над 200 лв. за мегаватчас.

Цената на тока за домакинствата от 1 юли 2024 г. ще бъде определена с програма на Министерски съвет, гласи Законът за енергетиката.

Домакинствата може да не получат компенсации за високите цени на тока за цялото количество потребена от тях електроенергия.

Компенсацията може да бъде за цялото или само за част от купеното количество електрическа енергия от битовите крайни клиенти, гласи законът. Освен това размерът на компенсацията може да бъде различен според количеството закупена електрическа енергия.

Тоест за хората с по-малко потребление на ток изплащаните компенсации може да са по-големи от тези, които харчат повече електроенергия.

Всичко във връзка с цената на тока за бита ще решава Министерският съвет, като това ще продължи до края на 2025 г. Тогава компенсациите спират и домакинствата ще плащат пазарна цена на тока.

Домакинствата в стари жилища с по-голям шанс за енергийни помощи

Работещите хора плащат, за да вземем парите от ЕС
Енергийна бедност според типа на сградата

За енергийно бедните ще има помощи от началото на 2026 г., но кои ще имат право на подпомагане, ще решават административно.

Работещите хора със средни доходи ще платят цената за реформата на пазара на ток.

За хората с най-високи доходи няма голямо значение дали сметката им за ток е 100 лв., 200 лв. или 300 лв.

За тези с най-ниски доходи от края на 2025 г. ще има помощи за енергийна бедност, предвиждат последните промени в Закона за енергетиката. Но хората със средни доходи ще трябва да плащат значително по-високи цени на тока.

При дебатите в парламента за отхвърляне на ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката и представители на опозицията и на управляващото мнозинство коментираха, че промените са направени, за да получим следващия транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

В директивата на ЕС няма крайна дата за либерализиране на пазара на електроенергия.

Но в Плана за възстановяване и устойчивост по време на правителството на Кирил Петков беше записан ангажимент в България да бъдат въведени пазарни цени на тока до края на 2025 г. И сега, за да получим парите от ЕС, този ангажимент трябва да бъде изпълнен.

Подготвената наредба за енергийната бедност предвижда, че помощи ще получат домакинствата, които след като платят разходите си за енергия, имат доходи на човек под линията на бедност. За определяне на типовото потребление на енергия сградите са разделени на пет типа в зависимост от това кога са построени и дали са санирани.

Хората, които живеят в стари сгради, имат много по-голям шанс да попаднат в групата на енергийно бедните, защото необходимата им “първична невъзобновяема енергия” за година е 400 kWh за кв. м, гласи наредбата.

В многофамилни жилищни сгради, които са обновени до енергиен глас B, средното потребление за година според наредбата е само 135 kWh на кв. м.

Но наредбата е написана, така че ежегодно административно ще решават кои хора имат право на помощи за енергийна бедност и кои нямат. Необходимата за жилището “първична невъзобновяема енергия”, записана в наредбата, ще се умножава по коефициент, отчитащ загубите за добив, производство и пренос на енергия. Този коефициент ще се определя от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

При положение, че потреблението на енергия от домакинствата не зависи от загубите за производство и добив, а от други неща, като например дали използват бойлер или имат топла вода.

Както и дали жилището се намира в южните райони на страната, където през зимата е по-топло, или високо в планината, където температурите са по-ниски.

Типовото потребление на енергия няма да зависи от това дали апартаментът има нова дограма, дали жилището е тухлено или панелно, дали отоплението е на дърва, климатик или парно, за старите жилища, които не са санирани, няма да има и значение дали става въпрос за къща или за апартамент.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts