| | | |

Цирк! Телефонно обаждане взриви ефира: Кирил Петков и Калин Стоянов в словесна престрелка, МВР-шефът го закова ВИДЕО

Калин Стоянов беше подаден за министър като експерт от ГЕРБ.

Това обяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Кирил Петков пред Нова тв.

Той направи разкритията по повод разказа на Калин Стоянов, че Петков е говорил с него да стане министър и обвиненията му за опит за вмешателство в работата на МВР.

Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати, обясни Петков. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%.

“След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален.

И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой.

Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него.

И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение?

Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи”, обясни Петков.

Не си спомням кой от ГЕРБ го предложи, но беше със сигурност от ГЕРБ, категоричен бе съпредседателят на ПП-ДБ. Имената главно идваха от Мария Габриел и от Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням – или от Мария Габриел, или от Борисов, един от двамата, допълни Петков.

“Няма наш и ваш. В случая беше нает, предложена му позицията като експерт. За двата дни гонене…

След като видяхме, че е млад, неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията.

Той каза, че не може да вземе сам това решение, преди да говори с жена си, което ние уважихме. И имаше два дни да мисли и на втория ден той отговори и каза – добре, съгласен съм”, разказа още Петков.

Ние го приехме като един чист експерт, допълни той.

Във връзка с твърденията на Стоянов за опит за вмешателство, съпредседателят на ПП-ДБ разказа:

Отиваме парламентарната група на почивка в средата на август. И изведнъж научаваме от новините, че Калин Стоянов сменя шефове на 17 областни дирекции на МВР, без да е проговорил с никой, без да каже на някой.

Абсолютно негово право, но въпросът за нас е, когато сменяш 17 областни директора, дали правиш избора на база да има честни избори, те да си вършат работата. И тази така наречена чистка на шефове на МВР по области дали се прави изцяло с професионална насока или има някакви други вмешателства.

Отидох да говоря с него тогава и му казах:

Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре?, разказа Петков и призна, че се е страхувал от това, че някой му ги спуска.

Но министърът му отвърнал, че ако искат да му гласуват доверие по време на изборите, трябва да му оставят тези назначения. И затова му ги оставили.

Последният ми разговор с Калин Стоянов беше в средата на август, оттогава не сме говорили, каза той.

Може да го питате дали съм предложил едно име. Единствено го питах дали е сигурен, че на част от тези хора им се няма доверие, защото част от тях направиха честни избори по времето на Бойко Рашков. И сменяш тези хора, защото не са си свършили работата или има нещо друго, допълни Петков.

Оставката не е искана от мен като Кирил Петков, а от 63 депутата от ПП-ДБ. И аз я искам, но като част от групата, допълни той.

“Не искаме държава, в която за МВР е нормално да бие гражданите с палка, а министърът да каже не само, че всичко е окей, а и е бил на кино”, заяви Петков.

“Как носиш отговорност като министър, когато виждаш какъв голям протест се заформя, а ти отиваш да гледаш филм”, каза той.

От мен той име да му се каже, че този човек трябва да е назначен, никога не е чул. Ние непрекъснато внимаваме, защото знаете, че тази сглобка е доста трудна, внимаваме да няма вкарване на нечии интереси в отделните министерства, защото ние заставаме с отговорност за това, което се върши, каза още Петков.

Той критикува изказванията на министър Стоянов след погрома на протеста миналата седмица. А спокойствието му на следващия ден взривило парламентарната група.

Всички си спомняме протеста, в който участвахме, и биха хора под колоните на ЦУМ. ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка.

И министърът на следващата сутрин да каже не само, че е било ок, ами е бил на кино, възмути се Петков.

“Калин Стоянов е отговорен за МВР. Недопустимо е, когато столицата гори, ти да си на кино”, добави експремиерът.

И това, което много ни притесни е, че ГЕРБ и ДПС заедно скочиха да го бранят. Все едно, че е на живот и смърт, коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

Днес ПП-ДБ ще внесат искане за създаване на анкетна комисия.

А по повод отказа на ДПС да я подкрепи, коментира: Какво имат да крият? Ако застанеш така с гърдите напред, като си ГЕРБ и ДПС, и защитаваш този министър преди да си научил истината, започвам да се съмнявам, че има политическа зависимост, която този човек има.

До вчера не знаехме каква, но днес виждам ГЕРБ и ДПС, Борисов казва, ако този министър си даде оставката и Денков трябва.

Борисов трябва да започне да говори истината.

Кирил Ценкив е голям професионалист, който 6 г. преди да е бил при мен като част от екипа на НСО, е бил част от неговата охрана (на Борисов). Той е управлявал екипи в НСО и всички говорят за неговия професионализъм, отговори Петков на коментар на Борисов, че е назначил гарда си за зам.-вътрешен министър.

От днес този министър е тяхна отговорност, категоричен бе Петков за Калин Стоянов.

Тези неща трябва да се случат, за да продължи това правителство, каза Петков по повод заканите на премиера Денков, че ще си подаде оставката, ако Стоянов не си отиде, както и ако не бъде създадена анкетна комисия в НС.

В момента щом видяхме провал в неговото действие, на следващата сутрин поискахме оставката му.

Мира Иванова и Виктор Николаев обаче буквално закопаха Петков и го притиснаха ъгъла с въпрос защо ПП-ДБ обясняват, че не са в коалиция с ГЕРБ и правителството си е тях, но когато има гаф, прехвърлят калта в градината на другите и обясняват, че виновните са техни кадри:

Нямаше нито един министър, за който да вярваме, че има политическа обвързаност, освен Мария Габриел, каза още Петков за състава на правителството. Експерти бяха предлагани от двете страни. Някои от нашите експерти също не се справиха добре, каза Петков. И даде за пример министърът на електронното управление Йоловски.

Това, което той е казал, не е вярно. Аз за средства и проекти с него не съм говорил, коментира още Петков. Разказа, че са имали само една среща в неформална обстановка заед

Много по-добре е да имаш ясни политически назначения, където да се носи отговорност кой го е предложил, отколкото да имаш експертни назначения, но всъщност да не се знае, докато не стане някакъв инцидент, дали има привързаност или не с политическа партия, коментира още съпредседателят на ПП-ДБ

Николаев притисна Петков дали наистина го е шантажирал:

“Не се сещам за нищо конкретно, от което може да се извади такъв извод”, каза той и добави, че Йоловски си говори с прокуратурата и разследването там трябва да приключи.

Изведнъж Виктор Николаев и Мира Иванова обявиха, че по телефона им звъни вътрешният министър Калин Стоянов, който иска да се защити от обвиненията на Петков:

“Срещата с него не е била една, а няколко в МВР. Това може да се провери. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които господин Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството“, каза той.

„Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и съответно да не махам някои директори, които към онзи момент са били на дадена длъжност, а исках да ги махна. Искам да кажа, че съм против полицейското насилие, но съм и против насилието спрямо полицаи“, добави Стоянов.

„Не толерирам такова поведение. Всеки ще понесе своята дисциплинарна отговорност“, коментира още министърът.

Първо искам да попитам министъра, той от август месец чувал ли е обаждане от мен“, запита Петков.

„А до август месец?“, запита Стоянов на свой ред.

Експремиерът го попита дали е чувал от него някога име и колко са били срещите в МВР с него:

„Това е лесно проверимо. Ще ви кажа колко са, като проверя“, отвърна Стоянов.

Петков запита и той ли е единственият лидер, с който Стоянов говори:

„Разговори с Пеевски и Борисов съм имал в пленарната зала и в кулоарите на парламента. Разговори с вас съм имал в министерството и по телефона. От 17 август не съм имал разговори с никого. Искам да припомня на г-н Петков, че оперативното ръководство в службите е поверено на главсекът на МВР“, каза Стоянов.

“Разговорите приключиха когато Петков разбра, че няма да се поддам на влиянието му”, уточни Стоянов.

“Не, приключиха, като обещахте да се справите с месните избори. Вие в момента трябва да направите така, че МВР да не изпада в ситуация, като онази вечер”, контрира Петков и добави:

„Следващият път, когато има такъв протест, не ходете на кино”.

“Важно е на терен да има професионално ръководство. Ако искате, отидете вие там, да видите от първи ред какво е”, върна му топката Стоянов.

“Ще отида, определено няма да съм до вас в киното”, присмя му се финално Петков.

С тези думи разговорът приключи, а Виктор Николаев и Мира се пошегуваха, че ще има и ново позвъняване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts