| | | |

Грандиозен скнадал в Киев! Министърът на отбраната отстрани висш служител за корупция

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров отстрани от длъжност високопоставен служител, докато властите разследват съмнения за корупция при възлагането на обществени поръчки за закупуване на оръжия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Умеров встъпи в длъжност миналата година с обещанието да се справи с подкупите в министерството, докато западните партньори на Украйна обмислят изпращането на повече военна помощ на Киев след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г.

Тоомас Нахкур, който ръководеше отдела на министерството на отбраната за техническа политика и разработване на оръжия, беше отстранен от длъжност, след като бе обявен за официално заподозрян в неуточнен криминален случай, съобщи министерството в приложението “Телеграм”.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви миналата седмица, че е разкрила схема, включваща настоящи и бивши служители, както и бизнесмени,

за присвояване на около 40 милиона долара чрез осигуряване на авансови плащания за артилерийски снаряди, които никога не са били предоставени.

СБУ не назова имената на заподозрените, но украинските медии посочиха Нахкур като един от тях.

Предшественикът на Умеров беше уволнен през септември миналата година след няколко корупционни скандала в министерството на отбраната, въпреки че той имаше стабилни отношения със западните съюзници на Киев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка:: УП

Similar Posts