| | | |

БУНТ! Земеделците окупираха Министерския съвет: Министър Вътев да спре да лъже и да си подаде оставката

Протестиращите земеделци изпълниха заканата си и 26 организации от бранша блокираха площада пред Министерския съвет. Основното искане на организаторите е за оставката на министър Вътев. Настояват за диалог с властта.

Обявиха, че подписаното споразумение вчера не е било пълно. Настояват за отваряне на Стратегическия план и вдигане на тавана на субсидиране.

Разделението в сектора продължава, въпреки подписаното споразумение на Аграрната камара и зърнопроизводителите с властта.26-те организации, които се отцепиха и поискаха оставката на ресорния министър, днес продължават с протестите.

Те обвиняват и колегите им от бранша, че са водили преговорите без прозрачност и без да бъдат изпълнени исканията им.

Вчера стана ясно, че в сектора се оформя и трети фланг – около сдружение “Обединените земеделски производители”, които се срещнаха със земеделския министър.

Те заявиха, че се подготвя второ споразумение с властта, подчертаха, че не искат оставката на министъра и бяха категорични, че ако не им бъдат изпълнени исканията са готови и на блокада на границата с Гърция, в края на седмицата, предава БНТ.

“Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят”, заяви Димитър Зоров, който е председател на Асоциацията на млекопроизводителите и един от организаторите на протеста.

Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори “Животновъдство”, “Зеленчукопроизводство” и “Плодове”.

“Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината”,

добави Венцислав Върбанов,председател Асоциацията на земеделските производители в България, който също е сред организаторите на днешния протест

Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря. По думите му няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА

Similar Posts