| | | |

Главчев с първа реакция за РСМ: България не приема изявления и поведение, противоречащи на Договора за приятелство

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония премиерът Димитър Главчев излезе със специално изявление, в което се казва:

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година.

Припомняме:

В предизборната си кампания Гордана Силяновска-Давкова неколкократно заяви, че няма да използва “Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. На церемонията по встъпването си в длъжност тя пропусна да назове цялото име на страната си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНТ

Similar Posts