| | | |

Радев към новите управляващи в Скопие: Преговорната рамка за ЕС няма да бъде ревизирана

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.

Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава, по повод на приключилата предизборна кампания в РСМ и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва президентът Румен Радев.

Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, добавя още Румен Радев.

Реакцията на българския президент идва, след като по време на клетвата си новата президентка на РСМ назова родината си само Македония, но не и Република Северна Македония, както е записано в Преспанския договор с Гърция.

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера, след като положи клетва пред парламента в Скопие. При клетвата си тя произнесе

Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”.

Именно заради това церемонията напусна гръцката посланичка в знак на протест, а гръцкото министерство обвини РСМ в открито нарушаване на договора.

В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва “Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts