| | | |

Решено: Извънредно заседание на парламента във вторник, 21 май

Председателският съвет реши – парламентът ще се събере на извънредно заседание във вторник в разгара на предизборната кампания.

То ще бъде свикано във вторник от 13:00 часа.

Припомняме, че от “Продължаваме промяната” поискаха депутатите да се съберат извънредно. Техният мотив бе заради казуса с пенсиите и това дали те ще бъдат актуализирани с 11%.

Няма смисъл, ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламента Росица Кирова, която изпълнява длъжността председател на Народното събрание.

Тя каза това на влизане в сградата на институцията за председателския съвет във връзка с искането на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) за свикване на извънредно пленарно заседание заради увеличението на пенсиите.

И все пак аз не мога да отменя нито Конституцията, нито правилника на Народното събрание, каза Кирова. Ако нещо решим и след председателски съвет, ще разберете, посочи тя.

В началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради увеличението на пенсиите. От политическата сила искат да се гарантира, че Националният осигурителен институт (НОИ) и правителството ще изпълнят бюджета така, както е гласуван, и увеличението на пенсиите от 1 юли ще е с 11%.

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след “опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ”.

По-късно Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването на пенсиите да е с 11% от 1 юли.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts