| | | |

Митрополит Николай върна скандалния Дионисий. Готви го за главен секретар на Синода, за да брои….

Скандалният архимандрит Дионисий изненадващо влезе в сценария за избор на нов български патриарх.

По предложение на дядо Николай Пловдивски на последното си заседание Св. Синод на БПЦ е избрал Дионисий за помощник на Западноевропейския митрополит Антоний в организацията на избора на наследник на блаженопочившия Неофит.

Против предложението му са гласували същите митрополити, които гласуваха и против избирането на новия сливенски владика Арсений, но отново са се оказали малцинство.

Според добре информирани източници на “Гласове” планът на митрополит Николай е Дионисий да бъде избран за главен секретар на Светия Синод на следващото му заседание на 12 юни. Сега тази длъжност заема мелнишкият епископ Герасим, който не бе избран за сливенски митрополит.

Главният секретар има ключова роля в организацията на избора на патрирах и броенето на гласовете за излъчването на финалната тройка от претенденти за престола. От тримата Патриаршеския избирателен църковен събор ще избере следващия български патриарх.

Той се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска патриаршия; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни;

по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Миналата година митрополит Николай започна натиск за пълната реабилитация на Дионисий, който бе наречен за епископ, но после бе поставен под запрещение.

Преди години Дионисий бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ след серия от скандали.

Наложена му бе забрана да извършва богослужения, а комисия трябваше да разследва сигналите за многобройните му нарушения. Така и не стана ясно какво свърши тази комисия, а Дионисий съвсем откровено се подигра със Св. Синод, който го изпрати на покаяние в Рилския манастир, в който кракът му въобще не стъпи.

Всъщност Дионисий никога не е бил истински монах, нито е имал монашеско служене.

През 2007-2008 г. той бе един от най-активните лобисти на Васил Божков по време на опитите на парламента да сложи законодателен ред с колекциите му.

Неговото име нашумя и с така наречената архонтска афера.

Клирици на църквата продаваха несъществуващи титли с измислени ритуали срещу огромни суми пари на откровени бандити, аферисти и спорни фигури.

Известно е писмото на Дионисий до епископ Тихон, в което го съветва как и от кого да вземе пари за тази откровена измама с размери на симония. Става дума за суми от порядъка на стотици хиляди евро за титлата архонт, която се дава след двадесет минутен импровизиран ритуал.

Дионисий бе един от най-големите активисти на протестите през 2020 г., където се подвизаваше с Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България.

После се разочарова от “Промяната” и много тихо взе завоя към ГЕРБ под ръководството на пловдивския митрополит Николай, който откровено работи за партията на Бойко Борисов по време на всички избори в последните десетина години.

Източник: Гласове

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts