| | | |

Йотова: Искам да видим цялата комуникация, която е изпратена във Вашингтон

За мен най-чистият вариант е да бъде извикан министърът на външните работи на закрито заседание в парламентарната комисия по външна политика, тъй като има различни трактовки и да се види цялата кореспонденция с нашия представител в ООН, за да се избегнат всякакви съмнения, че България има двойни стандарти в своята външна политика.

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос за съмнения за опит на служебния премиер да промени позицията на България по отношение на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

Все още не съм сигурна, че е имало такъв опит и това е смисълът да има заседание на Народното събрание, когато сме в предизборна кампания, каза още тя.

За мен е изключително важно да чуя позицията на българския министър-председател и в случая външен министър, защото става въпрос за международния авторитет на страната ни – това е изключително сериозно, добави Йотова.

Дали ще има пленарно заседание, ще решат колегите от Народното събрание, но има неща, които би трябвало да се разгледат на закрито заседание, за да бъдем сигурни ние и да пазим своя авторитет навън, каза още тя.

Вярвам на документи и затова искам да видим цялата комуникация, която е изпратена във Вашингтон, какви са били съображенията, аргументите и какво, в крайна сметка, е било последното решение, което е дошло от България, каза още Йотова отговор на въпрос дали вярва на служебния премиер, че не е направил.

Йотова присъства на откриването на Общото събрание на БЧК, където беше наградена с най-високо отличие на организацията. Председателят на БЧК Христо Григоров връчи на Йотова отличието.

От “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) внесоха искане в деловодството на Народното събрание за извънредно заседание на депутатите,

като една от предложените точки е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

В позицията вчера от служебното правителство заявиха, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

В позицията се посочва, че разпространената в публичното пространство грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата, посочиха още от служебното правителство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts