| | | |

Сериозен ОБРАТ за вота: ПП-ДБ с двойно по-малко гласове от ГЕРБ, БСП и “Възраждане”…

Сериозен обрат в нагласите на българските граждани за изборите на 9 юни измериха социолозите на агенция “Естат” седмица преди 9 юни, когато ще определим кои ще са депутатите в Народното събрание и Европейския парламент.

“Подем в патриотичния вот, националните и консервативни движения са фаворити на избирателите”, коментираха от агенцията, отчела избора на 733 пълнолетни граждани.

ГЕРБ убедително води с 16,8% и е първа политическа сила, двойно по-малък е резултатът на ППДБ, които се сриват до 8,2%.

Преди тях и то с процент и половина разлика, е смятаната за “опашкар” БСП, която обаче събира одобрение сред 9,7 от участвалите в допитването.

Голямата изненада според “Естат” е ВМРО, които изпреварват почти тройно партията на Иван Гешев, “Синя България” на Петър Москов и “Ние идваме”, събирайки 2,2% от вота на българите за национален парламент, и 3% за евровота.

“Не изключваме до 9 юни “Воеводите” да покачат още доверието си, предвид цялостния патриотичен и консервативен тренд в обществото”, прогнозират наблюдатели на политическите процеси.

В подкрепа на думите им е доброто представяне и на “Възраждане”, които също изпреварват мощно десните, печелейки 8,9%.

Не толкова оптимистично изглежда резултатът за смятаната за фаворитка сред дебютантите за НС и ЕП Ваня Григорова, която не успява да прескочи 4-процентовата бариера за национален парламент, не се доближава и до прага за Брюксел. Партията й “Солидарна България” събира едва 3,7 на сто от предпочитанията на участвалите в проучването.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts