| | | |

ГЕРБ: Направихме зловещи компромиси! Партньорствата в следващия парламент се делят на „много трудни”и „невъзможни”

“Гъвкавостта е важно качество в политиката, но не бива да се довежда до екстремност. Не трябва да минаваш линията на компромисите. Нещата трябва да се върнат към нормалността – групиране около този с най-голяма подкрепа, с подкрепата на следващите след него.”

Това заяви в ефира на БТВ Томислав Дончев от ГЕРБ, водач на листата на ГЕРБ-СДС в Габрово.

На въпрос при пълно мнозинство с ДПС ще има ли правителство, той заяви:

„Не съм чул досега партия да даде категоричен отговор с кого ще се коалира. Парламентът отдавна прилича на сбирка на бивши съпрузи – всеки е бил в брачни съюзи, с ровове между партиите.”

„Това, което може да се случи като коалиция, трябва да бъде естествено, прието от хората и да осигурява максимално мощна подкрепа. След 3 години политическо разделение забравяме, че това означава обществено противопоставяне. Първостепенен въпрос за мен е тези рани в обществото да бъдат излекувани”, категоричен е той.

„Политиците се отглеждат в политиката и политическата практика, за да не става както вече се случи – 6-7 месеца някой да се оглежда и да се чуди какво прави”, каза още Дончев.

За ИТН той коментира, че е малка, симпатична, провокативна партия.

„Има много проблеми, тежки разлики по отношение технологията на управлението на държавата. Ние не считаме, че път към развитието е перманентно трупане на дългове”, заяви Томислав Дончев.

Той се разгневи, че „идентичността на ПП минава през отрицанието на Делян Пеевски”.

Дончев направи разлика между „Продължаваме промяната” и „Демократична България”.

По думите му партньорствата в следващия парламент се делят на „много трудни”и „невъзможни”.

„Защо темата за службите и регулаторите се появи 2 години след появата на „Продължаваме промяната”?

„Сглобката” се разглоби заради безконтролната жажда за власт на колегите – не може с 30 и няколко депутати да искаш цялата власт, дори в органи, в които не е ясно трябва ли изобщо да има политическо присъствие”, каза още той.

Рая Назарян, водач на листата на ГЕРБ-СДС в 24 МИР София подчерта: „Ще търсим правилната формула за стабилно правителство. Не влизаме в изборите, за да се откажем. Не трябва да се допускат нови избори наесен.”

Дончев добави: „Направихме зловещи компромиси. Не трябва да ходим есента на избори. Притеснявам се, че ще предозираме демокрацията.”

„Като първа политическа сила имаме най-голямата част от доверието на обществото. Намираме се и в тежка и критична ситуация. Политическата криза е една от най-дълбоките в съвременната демократична история”, каза още Назарян.

Според Дончев въпросите около това кой ще е премиер от ГЕРБ показва, че партията има личности с такива качества.

„Трябва да се сложи фокус върху образованието, индустриалното развитие. Голяма част от българските политици не познават българската икономика”, допълни още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts