| | | |

Признаха си! “Промяната” обърна курса, гледа към БСП и “Възраждане”: Няма път към ГЕРБ и ДПС, няма да има коалиция с тях

Ако бяхме запазили темпа на наваксване спрямо Европа от последните три години, след 10-12 години щяхме да сме достигнали средноевропейските доходи.

Това заяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

По думите му, от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) България е получила само първото плащане, защото не са били приети правилата за избор на членовете на антикорупционната комисия. „ГЕРБ и ДПС, заедно с „Възраждане“, блокираха тези правила.

Затова няма плащане по ПВУ, затова няма и правителство. На хартия имаше подкрепа за това, което предложихме“, заяви той.

„Ако искахме партийни квоти, щяхме да сме още на власт. Аз щях да съм финансов министър, акад. Денков да е вицепремиер. Ние искахме честни конкурси“, допълни той.

„Втори транш не идва. Има 4 неща, заседнали в парламента. Те седят в парламента от октомври месец, не се придвижват“, обясни още той и посочи, че отговорът, който ПП-ДБ са получавали по въпрос, бил, че „нямало политическо решение“.

„В предизборна кампания служебният кабинет се опита да ни върне в постната пица, ако мине номерът“, изтъкна бившият финансов министър и припомни опита за замразяване на пенсиите, драмите около детската болница и цената на тока.

По отношение на заплатите на лекарите той обясни: „Осигурени са 942 млн. лв. повече за болниците. Има осигурени средства специално за заплати. На 1 юни директорите на болници трябваше да започнат да ги глобяват, ако не са дотигнали определените заплати. Има ги парите“.

„От заплати не могат да крадат. А като стигнат тези пари до болниците, за някакви поръчки например, могат да се откраднат“, смята Василев.

„Начинът, по който парите се разпределят, ни поставя между Боливия, ЦАР и Камерун“, каза още той.

По думите му, по време на предишното правителство са построени 30 км пътища и са изгответни проекти и планове за още. „Строили сме, ама не ходим на телевизора да режем лентички“, изтъкна той.

На въпроса каква, според него, е причината според социологическите проучвания ПП-ДБ да е много зад ГЕРБ, Василев отговори:

„Това, че направихме правителство и се оцапахме – затова сме назад. Това, че позволихме ГЕРБ и ДПС да подкрепят кабинет с г-н Денков. Имахме избор – да отидем в опозиция“.

Според него, обаче, промените в Конституцията са от съществено значение: „Тази Конституция позволява да няма еднолична власт в България“.

Василев беше категоричен, че харесва служебното правителство на Димитър Главчев повече от това на Гълъб Донев: „Защото правителството на Донев подписа договора с „Боташ“, който ни струва 1 млн. лв. на ден“. Това, според него, е 10 пъти повече, отколкото се плаща на ден за безплатни лекарства.

По отношение на скандалния запис от разговор на ПП-ДБ за „кеша“, Василев коментира: „Този запис е пълен фалшификат. Затова не можете да го чуете. Да си нарежат думичките както си искат“.

„Водили сме разговори че нямаме достатъчно средства да си финансираме кампанията до позволеното от закона“, обясни той.

„Шефката на митниците беше арестувана, мина повече от месец. И се оказа, че контрабанда няма. Няма повдигнато обвинение за контрабанда. Оказа се, че има ОПГ от двама човека. Няма никой по митническите пунктове, смени. Няма европейска заповед за арест на уж големия мафиот, дето бил правил контрабандата – Паскал“, посочи още бившият финансов министър.

По думите му, обвинението на шефката на митниците е, че е повишила в длъжност без да ги пита няколко митничари.

„То се видя, че не съм се срещал с помагачите на Паскал. Тези хора не съм ги виждал, никога не са влизали във финансовото министерство по мое време. Няма нищо, разпитвали са секретарките“.

„Мислите ли, че ако всичко това беше вярно, нямаше вече да бъде използвано срещу нас? Беше показано на телевизор, но нито едно обвинение не беше повдигнато“, изтъкна Василев.

„Ако бяхме 1 стотинка взели незаконно, вече щяха да са ни арестували“, добави той.

Попитан дали все пак има път към ГЕРБ и ДПС, той отговори категорично „не“.

Водещата Цветанка Ризова, обаче, го контрира: „Вие и миналия път казахте така в това студио. Този път какво? Ще си помислите?“.

„Абсолютно не. Не, не“, заяви Василев.

„Вие казахте и миналия път така на българските граждани. Как да ви повярват?“, настоя водещата.

„Първо, път там няма. Второ, те вече видяха двата икономически модела по които България може да се развива“, каза съпредседателят на ПП и посочи че това са моделът на постната пица или европейският модел.

„Няма никакво задължително условие аз да съм финансов министър. Задължително условие е България да се развива по европейски път, с честни конкурси…“, посочи той.

Василев изрази надежда, че на изборите избирателната активност ще е колкото в Германия или Гърция.

„Има един виц, който е доста известен на българите. Един човек искал да му се падне 6-ца от тотото. И на третия път като се молил на Господ, Господ му казал – ама иди пусни фиш!“, завърши той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: бТВ

Similar Posts