| | | |

ДОКЛАД: Колата на НСО с Кирил Петков е летяла с близо…

Колата на НСО с Кирил Петков е летяла с близо 140 км/ч при катастрофата, в която загина човек

Автомобилната катастрофа на 16 май, когато кола на Националната служба за охрана причини смъртен случай край Аксаково, се дължи на липсата на видимост, висока скорост и лоша преценка, пише в докладна Европейския център за транспортни политики.

Катастрофата стана по пътя Варна – Добрич в района на Аксаково. Загина шофьор, излизал от път без предимство, а жена му бе оперирана заради тежките си травми.

Според експертите от Европейския център за транспортни политики най-вероятно лошата преценка на шофьора на НСО е основната причина за настъпването на инцидента, като автомобилът се е движел с “превишена скорост значително над позволената и в пъти над безопасната” при условия на ограничена видимост.

Независимо от незадоволителното състояние на пътя и организацията на движението катастрофата е можело да бъде избегната, ако автомобилът на НСО се е движел със скорост между 50-70 км/ч.

Дори и при скорост 90 км/ч, каквото е ограничението на скоростта в този пътен участък, инцидентът е можело да бъде избегнат или поне да не завърши фатално.

Грешка на шофьора е това, че е допуснал да се движи с висока скорост в зоната на кръстовище без видимост, пише в доклада.

Шофьорът на блъснатата кола, независимо от това, че е бил на път без предимство, по всяка вероятност не е видял идващия срещу него автомобил. Той е бил ударен, след като вече е бил навлязъл в средата на кръстовището.

Дали е бил спрял или не на знак “Стоп” няма никакво значение, защото при видимост от 53 м и връхлитащ го автомобил с над 140 км/ч шансът да се избегне този инцидент е бил под 1%, посочват експертите в доклада.

Дни след инцидента се появиха информации, че Петков е пришпорвал шофьора да бърза, защото закъснявал за предизборното събрание.

В доклада е подчертано, че превишаването на скоростта от страна на НСО без обективна причина е нарушаване на Закона за движението по пътищата, че организацията на движението в обхвата на кръстовището не покрива минималните изисквания.

Стопанинът на пътя – Агенция “Пътна инфраструктура” и Областно пътно управление – Варна, системно са неглижирали проблемите, свързани с остарелите пътни знаци и лошото състояние на пътната маркировка, пясъкът от зимната обработка на пътя и растителността, която навлиза в обхвата на пътя, не са почистени, не са спазени минималните изисквания за ограничаване на скоростта при кръстовища с ограничена видимост.

Предвид асфалтирането на района на катастрофата веднага след инцидента, в доклада си експертите посочват, че липсва ясна процедура как трябва да действат институциите след тежки катастрофи и в какъв период трябва да се запази оригиналния вид на местопроизшествието.

От Европейския център за транспортни политики препоръчват конкретно за мястото на инцидента да се направи цялостна проверка на състоянието на пътните знаци и маркировки в обхвата на кръстовището; да се подобри видимостта в зоната на кръстовището, в това число като се почисти растителността и се преместят пътните знаци, да се предприемат ефективни мерки за намаляване на скоростта на 50 км/ч.

Друга препоръка е МВР, ПРБ и МРРБ да изработят план и правила за действие на отделните институции при тежки катастрофи, като се определят най-малкото срокове за запазването на автентичния вид на зоната на инцидента, и периметър около нея, доколкото това е възможно.

Според експертите от центъра трябва да се обследват и други подобни кръстовища в цялата страна и да се набележат мерки за подобряване на безопасността.

Вината за инцидента трябва да се разглежда от всички възможни страни, без да се прехвърля изцяло на най-удобния виновен, а именно починалия при инцидента водач.

Обвинението срещу него няма да предотврати бъдещи подобни инциденти, напомнят експертите от центъра за транспортни политики.

Превишаването на скоростта от страна на НСО без за това да има обективна причина, представлява нарушаване на закона за движението по пътищата. Използването на специалния режим на движение извън правилата установени в Закона показва тоталното незачитане на правото и правилата в Република България.

Цената за поредицата от грешки и най-вече цената за бързането на автомобила на НСО е един човешки живот.

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Европейски център за транспортни политики” е независима неправителствена организация, която от свое име и за своя сметка, или по нечие възлагане, осъществява независими проверки и инспекции по проблеми свързани с транспорта, пътната безопасност, транспортните политики и състоянието на транспортната инфраструктура.

В Сдружението членуват предимно експерти, което обуславя и експертния характер на организацията.

Експерти, изготвили доклада:

1.Диана Русинова

2.Инж. Димитър Кирилов

3.Ивайло Желязков

4.Инж. Ангел Попов

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts