| | | |

Топ юрист: Когато Радев вече е „на улицата“, тогава олигархичната клиентела ще се преориентира незабавно…

Какво могат кръговете около Радев в политическия инженеринг, видяхме по „проектите“, които продуцираха повече или по-малко активно през последните 4 години – Мая (“Мутри вън”; “Изправи се, България”), Ванчето (“Солидарна България”), Стефан Янев (“Български възход”)

от Фейсбук профила на Борислав Цеков

снимка: Архив

Никакъв „проект на Радев“ не се задава и никого няма „да отвее“ такъв проект. Политическата съдба на Румен Радев след изтичането на мандата му ще бъде аналогична на политическата съдба на предшествениците му.

Никога не трябва да се бърка институционалния рейтинг на един политик, който заема висша държавна позиция, с персоналния му рейтинг, когато вече е „на улицата“ като редови политик.

Ако институционалният е бил, примерно 40 процента, то броени дни след излизането от институциалналната роля и сграда този рейтинг се стопява и остава само персоналният от 5-6 процента.

Всички фактори, мрежи, олигархична клиентела се преориентират незабавно към новия носител на президентския жезъл. Това е гледано с далеч по-популярни и политически влиятелни президенти от Румен Радев. И не само президенти, но и омбудсмани, главни прокурори и пр.

Освен това, какво могат кръговете около Радев в политическия инженеринг, видяхме по „проектите“, които продуцираха повече или по-малко активно през последните 4 години – Мая (“Мутри вън”; “Изправи се, България”), Ванчето (“Солидарна България”), Стефан Янев (“Български възход”). Маргинални и мимолетни партйни файтони.

За кратко набра сили, но като метеор профуча и се провали безвъзвратно, само ПП.

Но не по заслуга на Радев, а защото беше ко-продукция на друг политико-икономически и медиен кръг, който само използва Радев, макар че той си въобразяваше в началото, че владее положението.

Така че, хайде стига с тези несъстоятелни хипотези за „нероден Радев“. Отваря се вратата, и то съвсем евентуално, само за малка партийка-еднодневка, каквато беше АБВ на президента Първанов.

И още нещо – дълбоко некоректно е кръговете около Радев, в т.ч. чиновници от администрацията на президента, непрекъснато да внушават, че той щял да прави партия, защото бил „коректив“.

Държавният глава по Конституция не може да е никакъв коректив, а само арбитър, защото е неутрална власт.

Ако иска да е коректив и да участва в партийния живот, да подава оставка! Всичко останало не само излиза извън конституционната територия на президента, но и носи евразийското зловоние на опитите на ретроградните сили в нашето общество да тласнат България по пътя на путинизацията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts