| | |

ГЕРБ-СДС след преговорите с ДПС: Имаме сходство в програмите за приоритетите пред страната ни

Разговорите, които проведохме до момента, показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни – Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Това каза Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ – СДС след разговорите с ДПС за съставяне на правителство с първия мандат, предаде репортер на Novini.bg.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите.

Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие.

Резултатите дават основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност.

Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на която се отзоваха от ДПС, а отказ е получен от “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Възраждане”, заяви Сачева.

Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип – правителство на споделената отговорност по определени политики, посочи тя.

Теменужка Петкова изтъкна, че има изключително много сходства в програмите на ГЕРБ – СДС и ДПС в областта на публичните финанси и икономиката.

Виждането е за четиригодишен мандат, допълни Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ.

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество.

Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, отбеляза тя.

На брифинга стана ясно, че все още не са обсъждани структурата и съставът на следващия кабинет.

В преговорния екип на ГЕРБ – СДС на днешната среща бяха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян .

От страна на ДПС на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

По-рано днес от “Продължаваме промяната – Демократична България” съобщиха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция.

От “Възраждане” разпространиха позиция, в която се казва, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на “Възраждане”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts